Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Winnaars ontwerpwedstrijd Westfries Museum bekend

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De winnaars van de ontwerpwedstrijd rond de expositie Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang zijn bekend. Voor deze wedstrijd van het Westfries Museum in Hoorn was de vakjury unaniem over de nummer één. Dit meldt het Westfries Museum. 

En deze nummer één is het verstilde landschap van Mark de Weijer. Daarnaast maakte ook het publiek een overtuigende keuze uit de vijf genomineerde behangontwerpen. Zij gingen voor het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst. Beide winnende werken krijgen nu tijdelijk een plek op de desbetreffende tentoonstelling in het Westfries Museum. Deze is nog te bewonderen t/m 23 januari 2022. 

Vijftig ingezonden ontwerpen

Voor de wedstrijd koos een vakkundige jury vijf genomineerden uit de bijna 50 ingezonden ontwerpen. Deze vijf gingen door naar publieksstemronde en werden uitgenodigd voor een persoonlijke ontmoeting met de vakjury in de tentoonstellingszaal van het Westfries Museum om hun werk toe te lichten. Daar kon de juryleden vragen stellen en de werken van dichtbij bestuderen, iets dat echt gezien werd als een meerwaarde bij de beoordeling. De jury, bestaande uit Henriëtte Tilgenkamp (conservator Westfries Museum), Idelette van Leeuwen (hoofd restauratieatelier papier en foto’s Rijksmuseum), Jaap Snijder en Marcelo Gimenes (kunstenaarsduo Snijder&CO) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift), prezen de professionaliteit en originaliteit van alle vijf de ontwerpen. In het navolgende beraad namen zij criteria als ‘ambachtelijkheid’ en ‘functie van het ontwerp’ als belangrijke richtlijnen mee in hun beoordeling. Het ontwerp dient immers expliciet ingezet te kunnen worden als ambachtelijk gemaakt behang. Na gedegen beraadslaging kwam men unaniem tot een winnaar.

Ambachtelijk en vernieuwend
 
Dat werd Mark de Weijer, die een verstild landschap maakte op handgeschept papier. Volgens de vakjury past dit perfect in de behangseltraditie en is het tegelijkertijd volledig autonoom en vernieuwend. Marcello Gimenes: “Het werk is op bijzonder ambachtelijke wijze met enorm veel aandacht gemaakt door met papier op zelfgemaakt papier te schilderen. Ook het ontwerp van het vennetje met de gespiegelde bomen is een moderne versie op behangontwerpen van weleer. Mark de Weijer heeft de beleving van het landschap willen oproepen waar hij graag wandelt en het ontwerp draagt echt een sfeer van Zuidoost Nederland in zich. Er zit ook een mooie optische illusie in: pas van een afstand wordt het ontwerp helder en komt het landschap tot leven. Dit is een stap verder gaan op een eeuwenoude behangseltraditie én op een Japanse papiertechniek waardoor er een totaal nieuw soort landschapsschildering ontstaat. Alles klopt hieraan. Het is waanzinnig mooi.”
 
Toiletbehang vol humor
 
Het publiek koos als favoriet het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst , vol kleurrijke details. “ Het kleinste kamertje wordt een plek waar je graag vertoeven zult. Zoek je de humor in de activiteiten van de insecten of ga je voor de serene rust van de bloemen en hun kleurenpalet? Een eigen stijl, maar toch ook nog een knipoog naar de stijl van Snijder&CO. ” Een andere opmerking door de publieksjury betrof de sfeer: “Die vind ik prachtig, de diepte mysterieus en ook spannend. Maar bovenal de grapjes die erin verwerkt zijn, waardoor het voor een toilet bedoeld is... Erg leuk en apart ook!” Ook de vakjury prees in het juryrapport de humor in de details, plus het feit dat het werk voldoet aan alle randvoorwaarden voor ambachtelijk, handbeschilderd behang. “Het is uit te vergroten, er is nagedacht over de locatie (verrassend om te kiezen voor toiletbehang!) en het ontwerp leent zich voor een kamertjerond, wat past bij een toilet en linkt aan de historie van handbeschilderd behang. Het ontwerp is verhalend met fantastische elementen die passen bij de locatie zoals een pissebedplantje.”
 
Vanaf 30 november zijn beide winnende werken te zien in de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang, die nog t/m 23 januari 2022 te bekijken is in het Westfries Museum. Beide winnaars mogen ook een dagdeel meelopen met het kunstenaarsduo Snijder&CO. Online zijn de winnaars te bewonderen via wfm.nl/nominaties-ontwerpwedstrijd
 
Door: Nationale Recreatiegids

 

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.