Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

What You See Festival in Utrecht geeft ruim baan aan queer kunstenaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De vierde editie van What You See Festival, van 18 tot en met 21 november in Utrecht, geeft ruim baan aan queer kunstenaars, van eigen bodem én uit het buitenland. Stuk voor stuk zijn het sterke persoonlijkheden die ruimte claimen voor hun lichamen, seksualiteit en identiteit. Dit meldt What You See Festival.

Zo ontrafelt de Zwitserse Teresa Vittucci in Hate Me, Tender het queer potentieel van de Maagd Maria, ontdekt Jürgen Theuns in Good Boy zijn fluïde seksualiteit en nodigt de Spaanse trans man Daniel Mariblanca je met In First Person: The Playroom uit in zijn universum. Ook tonen we een eerste preview van The Worlds Wife, waarin de Amerikaanse trans gender operazangeres Lucia Lucas de lead neemt. 

Queer voorstellingen op het What You See Festival:

 

HATE ME, TENDER (NL première) | Teresa Vittuci | vrij 19 nov | Theater Kikker

De Maagd Maria is de belichaming van puurheid, onschuld en perfectie, de meelevende vrouw en rouwende moeder. In haar onderzoek naar haat en feminisme ontrafelt choreograaf Teresa Vittuci het queer potentieel van dit cruciale vrouwfiguur. Hate Me, Tender is een tedere kruistocht om Maria in haar rol van krachtige heldin en ambassadrice van het queer feminisme te herstellen. 

 

IN FIRST PERSON (NL première) | Daniel Mariblanca | vrij 19 nov | Theater Kikker

De intieme solo In First Person: The Playroom is onderdeel van een groots, multidisciplinair project waarin trans- en non-binaire personen hun ervaringen met hun relaties en omgeving delen. Choreograaf en trans man Mariblanca nodigt je uit in zijn universum. Soms speels, soms heftig maakt hij je deelgenoot van zijn herinneringen.

 

GOOD BOY | Jürgen Theuns | za 20 nov | Theater Kikker

In de troostende coming-of-age voorstelling Good Boy reflecteert theatermaker Jürgen Theuns op zijn coming-out als jonge homo in een dorp in Brabant. Op zijn veertigste wordt hij verliefd op een trans man en zijn vrouw. Deze verliefdheid leidt tot een tweede puberteit, brengt zijn genderidentiteit aan het wankelen en wakkert zijn activisme aan. 

 

THE WORLDS WIFE (preview) | Ragazze Quartet, Lucia Lucas, Jorinde Keesmaat & Tom W Green | zo 21 nov Theater Kikker

Unieke preview van de kameropera The Worlds Wife. De Amerikaanse trans gender operazangeres Lucia Lucas geeft met haar helden-bariton een stem aan elf vrouwen van bekende mannen uit de geschiedenis. The Worlds Wife is geïnspireerd op de gelijknamige gedichtenbundel vanCarol Ann Duffy. De Britse componist Tom W Green componeerde de gedichten op muziek voor Lucia Lucas, het Ragazze Quartet en een looping station. De bejubelde Jorinde Keesmaat tekent voor de regie. 

Door: Nationale Recreatiegids

 

 

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.

10 april '24 (10:56)

Overijssel zet Kunst van de Korte Keten centraal met reizend minimuseum

Tijdens het evenement ‘Streekfeest de Waard: Blij in de Wei!’ op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug is op 6 april het Kleinste Mobiele Museum van Nederland gelanceerd. Het is een project waarmee verbinding wordt gemaakt tussen kunst en streekproducten in Zwolle en het Overijsselse Vechtdal. Met De Korte Keten Experience, een muziekvoorstelling van The Unstoppables, een streeklunch en streekproductenmarkt staat het minimuseum klaar om bezoekers te ontvangen, meldt Marketing Oost.

10 april '24 ( 8:45)

Klaas van der Eerden na tien jaar terug het theater in

Klaas van der Eerden gaat na tien jaar afwezigheid weer het theater in met een nieuw programma. De officiële première vindt plaats op donderdag 19 september in het Theater De Fransche School in Culemborg en is daarna tot en met 13 mei 2025 te zien in theaters door het land, heeft zijn management dinsdag bekendgemaakt.

09 april '24 (10:50)

Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. In 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Dat wil het museum vieren met gratis toegang en allerlei activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten. Daarnaast is er een avondprogramma tijdens de Nacht van de Zintuigen. De burgemeester van Leiden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10:00 uur de poort en onthult een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, meldt het museum. 

08 april '24 (11:02)

Speciale Tussen Kunst en Kitsch aflevering in het teken van kunstenaar Anton Heyboer

Omroep AVROTROS maakt een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch Extra, die in het teken staat van de Nederlandse kunstenaar Anton Heyboer. Aanleiding voor de special is dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Heyboer werd geboren. De uitzending is op 14 april te zien bij NPO 2 Extra en terug te zien via de website van de omroep.

08 april '24 ( 8:47)

Boef B2 uit Bassie & Adriaan, Harry Dikmans, overleden

Artiest, sneltekenaar en acteur Harry Dikmans is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dikmans kreeg voornamelijk bekendheid als de eerste dove boef B2 in Bassie & Adriaan.

08 april '24 ( 8:44)

West Side Story na dertig jaar terug in Nederlandse theaters

De musical West Side Story keert na bijna dertig jaar terug in de Nederlandse theaters. Producent De Graaf & Cornelissen Entertainment komt in het seizoen van 2025-2026 met een nieuwe Nederlandse versie van de oorspronkelijke Amerikaanse musical uit 1957.