Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijke opening Kahlo-expo in Assen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Koningin Máxima opent donderdagmiddag de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum in Assen. Het is de tweede expo in ons land over kunst en leven van de Mexicaanse (1907-1954) in korte tijd. De recente expositie Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, over haar man en haar, trok ruim 77.000 bezoekers.

De tentoonstelling in Assen omvat schilderijen en kleding, beschilderde korsetten en sieraden. Het zijn bruiklenen van het Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo, haar vroegere woonhuis, allebei in Mexico-Stad. Het is voor het eerst dat deze twee Frida Kahlo-collecties bij elkaar in één tentoonstelling worden samengebracht.

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld, aldus het museum in Assen, en stelt nu zijn hele collectie beschikbaar. Dolores Olmedo (1908-2002) was een vriendin en ook de erfgename van kunstenaar Diego Rivera, de man van Kahlo.

Persoonlijke spullen komen onder meer uit de badkamer van Kahlo's woonhuis Casa Azul, nu dus het Museo Frida Kahlo. Diego Rivera sloeg ze daar na haar overlijden op en deed de deur slot. Lang na zijn dood werd er een soort tijdcapsule aangetroffen. Onder de vondsten waren korsetten en protheses van de gehandicapte kunstenares en ook bijvoorbeeld lipsticks. Kahlo kleurde haar lippen vuurrood, wat ook te zien is op zelfportretten. Frida Kahlo had veel tegenslag in haar leven, met name een ernstig tramongeluk bezorgde haar veel en lang ellende. Pijn en emoties verwerkte ze in haar kunst. Omdat ze niet erg mobiel was, schilderde ze ook vaak zichzelf.

Kahlo houdt de gemoederen in Nederland al langer bezig. Zo maakte choreografe Annabelle Lopez Ochoa eerder een voorstelling over haar voor Het Nationale Ballet.

De tentoonstelling in Assen duurt tot en met 27 maart. In Assen zijn nu 42 kunstwerken van Frida Kahlo te zien, 28 schilderijen en 14 werken op papier. In de Abdijkerk van het museum wordt de film meet Frida gedraaid.

Door: ANP

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.