Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jinek: Weigerartiesten willen niet op tv in discussie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Niemand van de grote artiesten die hun tournee hebben gecanceld uit woede over het coronapasbeleid van de overheid wilde dinsdag op televisie uitleg komen geven over het besluit. De redactie van het programma Jinek heeft alle grote namen die de afgelopen dagen kenbaar maakten dat zij niet willen dat bezoekers een QR-code moeten tonen uitgenodigd voor een gesprek. Maar alle artiesten weigerden dit.

Dat maakte Eva Jinek bekend in haar programma. "Niemand wilde aanschuiven", aldus de presentatrice. "De meest genoemde reden was dat ze bang waren voor reacties achteraf." Grote namen die de afgelopen dagen naar voren traden omdat ze zeggen nie te geloven in het coronapasbeleid, zijn Jandino Asporaat, Douwe Bob, Hans Teeuwen en Fresku.

Deze weigerartiesten kregen onder meer veel kritiek van de Kunstenbond, een vakbond voor mensen in de culturele sector, dat zij met het afgelasten van optredens ook theatertechnici, hun eigen crew en muzikanten duperen. Deze zitten ook al ruim anderhalf jaar thuis en zijn dolblij dat ze eindelijk weer kunnen werken. De band van Douwe Bob maakte dinsdag bekend om die reden te breken met de zanger. Jandino Asporaat wil niet zeggen of hij zijn crew compenseert voor het aflasten van de tour.

Aan tafel bij Jinek zaten wel zanger Tim Akkermans en cabaretier Sanne Wallis de Vries. Zij snappen de problemen die tegenstanders zien in de coronapas niet zo goed. "We proberen met zijn allen uit deze situatie te komen", aldus Sanne Wallis de Vries. "Op dit moment is dit een oplossing. Mensen hebben de keuze te gaan of niet. Niet optreden is geen oplossing, dan gaat de hele cultuursector eraan. En denken die weigerartiesten ook aan de 85 procent van hun fans die wel willen komen?"

Door: ANP

28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.