Normal_rss_entry-328567

De eerste recensies van No Time To Die, de langverwachte nieuwe James Bond-film, zijn overwegend gematigd positief. De film beleefde dinsdagavond de wereldpremière in Londen en werd tegelijkertijd op een aantal andere plekken in de wereld vertoond. Een handvol journalisten was bij deze premières aanwezig; de eerste recensies druppelden woensdagochtend binnen. De reguliere Nederlandse persvoorstelling is pas woensdagochtend.

Veel Britse media die de film al mochten zien, zijn zeer enthousiast. "No Time To Die doet precies wat de film moet doen", schrijft de recensent van BBC. "De periode van Daniel Craig wordt met enorm veel ambitie en aplomb afgerond. Ondertussen slaagt de film erin om elementen uit elk vorige deel te nemen en deze heel knap samen te voegen." The Irish Times spreekt van "een bevredigend afscheid van de - in jaren - langst regerende Bond tot nu toe".

Ook de Londen Evening Standard heeft genoten. "Regisseur Cary Fukunaga is de eerste Amerikaanse Bond-regisseur in de geschiedenis en hij heeft zichtbaar plezier gehad met het maken van de film", aldus de criticus. De bijdragen van Fleabag-scenarist Phoebe Waller-Bridge aan het script worden geprezen: "Alle komische hoogtepunten komen vermoedelijk uit haar laptop."

Langste Bond ooit

Er klinkt echter ook kritiek. De meeste recensies stellen dat de film met 163 minuten - de langste Bond in de geschiedenis - gaat slepen. De film is "echt te lang en bij vlagen regelrecht saai", oordeelt NRC. "Humor is ook bij zijn vijfde Bondfilm wederom niet het sterkste punt van Craig." Veel lof heeft de krant vooral voor actrice Ana de Amas, die een CIA-agent speelt die botst met Bond: "Jammer dat ze maar zo kort in de film meedoet."

De eerste voorstellingen in Nederland zijn in de nacht van woensdag op donderdag om 0.07 uur. Distributeur Universal liet vrijdag weten dat er tot nu toe 50.000 kaarten zijn gekocht voor de nieuwe 007. De film werd talloze malen uitgesteld, eerst door productieproblemen en daarna door corona.

Door: ANP