Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdamse bioscoop Tuschinski viert 100-jarig bestaan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Amsterdamse filmtheater Tuschinski bestaat op 28 oktober 100 jaar en dat wordt gevierd met diverse activiteiten. Zo zijn er de komende maand zowel oude als moderne klassiekers te zien, zoals de bekendste, gerestaureerde Charlie Chaplin-films, La vita è bella, Pulp Fiction, Soldaat van Oranje en Turks Fruit.

In een audiotour gaan mensen terug in de tijd met oud-portier Fritz, die in 1921 op het bordes stond van de bioscoop. Verder krijgt de film Schindler's List een muzikale inleiding door Maestro Jules, spreekt filmmaker Martin Koolhoven bij een speciale vertoning van de thriller Fight Club en vertelt acteur Thom Hoffman over zijn liefde voor Charlie Chaplin. Ook verschijnt er een jubileumboek van freelance filmjournalist Robbert Blokland (onder meer ANP) en begint de theatertour van René Mioch in Tuschinski.

Oprichter Abraham Tuschinski begon het theater een eeuw geleden als 'lustoord, een oase van luxe en genot toegankelijk voor iedereen', aldus Pathé, die de bioscoop inmiddels 25 jaar in beheer heeft. Het gebouw in het centrum van de hoofdstad geldt als architectonisch hoogstandje, met zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco. De afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl, waarbij onder meer de wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, zijn gereconstrueerd.

Toegankelijk voor iedereen

Eerder dit jaar werd Tuschinski nog uitgeroepen door het gezaghebbende Britse Time Out Magazine tot de allermooiste bioscoop ter wereld. Geregeld zijn er grote premières, waarbij ook bekende internationale acteurs zoals Tom Cruise en Cameron Diaz over de rode loper liepen.

"De architectuur en interieur van dit bijzondere monumentale pand is in de afgelopen eeuw perfect in stand gebleven", zegt Jacques Hoendervangers, algemeen directeur bij Pathé. "Als bezoeker stap je echt de jaren '20 binnen, maar met de techniek en comfort van nu." De bioscoopketen wil deze maand dan ook vieren dat de grandeur van Tuschinski, volgens het gedachtengoed van Abraham Tuschinski, nog steeds toegankelijk is voor iedereen. "En dat blijven we ook de komende 100 jaar in stand houden voor al onze bezoekers."

Door: ANP

19 september '24 (13:47)

Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman op 66-jarige leeftijd overleden

Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP bekendgemaakt. Bouwman had longkanker, maar overleed volgens zijn familie toch nog "vrij plotseling".

19 september '24 (13:03)

Extra optredens Harrie Jekkers in Koninklijke Schouwburg Den Haag

Harrie Jekkers geeft in juli extra optredens met zijn nieuwe voorstelling In mijn liedjes kan ik wonen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dat heeft het theater op zijn website gemeld. Jekkers speelt de liedjesshow tot half maart op zondagen in de Koninklijke Schouwburg. In de zomer zijn er nu extra zondagen bijgeboekt, om de geplande reeks uitverkocht is.

19 september '24 (10:10)

Johannes Vermeerprijs naar illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist

De Johannes Vermeerprijs 2024 is toegekend aan illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist. Volgens de jury "ademt haar werk een vrije en open manier van denken, sociale bewogenheid en een liefde voor de kleine en grote mens. Ogenschijnlijk eenvoudig, altijd herkenbaar en treffend, soms verlangend, dan weer surrealistisch, altijd schitterend."

19 september '24 (10:02)

Volledige archief Ivo Niehe overgedragen aan Beeld & Geluid

Tv-maker Ivo Niehe heeft zijn volledige archief overgedragen aan Beeld & Geluid. Dat heeft het instituut donderdag bekendgemaakt. De collectie bestaat uit een grote verzameling van opnames uit zijn programma's. Beeld & Geluid spreekt van "een waardevolle aanvulling op de collectie".

18 september '24 (12:34)

Sluiting dreigt voor uniek museum dat taboe op mentale gezondheid doorbreekt

Door financiële problemen, dreigt Museum voor de Geest in Haarlem te verdwijnen. Dit is het enige museum in Nederland dat het taboe en stigma dat rust op het bespreken van de mentale gezondheid doorbreekt. Dit melden MIND en het Museum van de Geest. 

18 september '24 ( 8:30)

Telefilm Project Herbert gaat in première op Nederlands Film Festival

De telefilm Project Herbert van regisseur Barbara Bredero beleeft op 23 september de première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het is voor het eerst in jaren dat een telefilm, die wordt gemaakt voor uitzending op televisie, een premièreavond op het evenement krijgt. Het NFF vindt de film, met in de hoofdrollen Thomas Höppener en André Dongelmans, zo bijzonder dat er een speciale avond in Kinepolis Jaarbeurs is georganiseerd.

17 september '24 ( 8:57)

Eerste Nederlandse auteur op shortlist Booker Prize

De Nederlandse auteur Yael van der Wouden staat met haar boek The Safekeep op de shortlist van de Booker Prize. Het boek, dat in Nederland vertaald is naar De bewaring, is een van de zes kanshebbers voor de Britse literatuurprijs. De shortlist werd maandagavond bekendgemaakt. Op de longlist stonden nog dertien titels.

17 september '24 ( 8:55)

Operatie Market Garden herdacht op verschillende plekken in Nederland

Het is dinsdag precies tachtig jaar geleden dat geallieerde troepen tijdens Operatie Market Garden via Noord-Brabant en Gelderland probeerden op te rukken naar nazi-Duitsland, om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plaatsen in die regio wordt stilgestaan bij de eerste dag van het geallieerde offensief.

17 september '24 ( 8:50)

Utrechtse regisseurstrio in prijzen gevallen op prestigieuze festival Toronto

Het Utrechtse regisseurstrio Job, Joris en Marieke is in de prijzen gevallen op het prestigieuze festival TIFF in Toronto. Het driemanschap won de tweede prijs in de internationale kortefilmcompetitie, voor hun nieuwe animatie Quotum.

16 september '24 (14:17)

Kan het Westfries Museum jou voor de gek houden?

Tijdens de Maand van de Geschiedenis duikt het Westfries Museum in Hoorn in het thema ‘Echt of nep?’. Het museum stelt de grootste collectie Rembrandt-etsen ooit tentoon. Vanwege de uitgestelde start van de verbouwing hanger er namelijk meer dan 200 originele etsen van de beroemde schilder in het leeggeruimde monument. Maar zijn er dan ook fake-Rembrandts? En hoe weet je dat? Ontdek het via de vele oktober-activiteiten: van de lezing ‘Herken een echte Rembrandt’ tot de etsworkshop ‘Echt Nep-etsen’, meldt het Westfries Museum.