Normal_rss_entry-328421

De Kunstenbond, een grote vakbond voor mensen die werkzaam zijn in creatieve beroepen, roept artiesten op te stoppen met het cancelen van tournees en voorstellingen omdat zij boos zijn over de QR-code die bezoekers sinds deze week moeten kunnen tonen. Bezoekers van concerten, theatershows en evenementen moeten daarmee aantonen dat zij gevaccineerd zijn of recent negatief getest zijn op corona.

Artiesten als Hans Teeuwen, Jandino Asporaat, Douwe Bob en Giel Beelen hebben voorstellingen afgezegd omdat zij geen publiek willen uitsluiten. Hiermee treffen zij volgens de Kunstenbond echter ook vele tientallen technici en andere medewerkers, die ook anderhalf jaar thuis hebben gezeten en vaak heel blij zijn dat ze weer mogen en kunnen werken.

"Het is mooi dat die artiesten voor hun principes staan", zegt een woordvoerder van de Kunstenbond naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. "Maar ten koste van wie gebeurt dit?" Vrijwel iedereen in de entertainmentsector werkt als zzp'er en heeft een loodzware periode achter de rug, zowel mentaal als financieel. "De pijn zit erin dat ze voor hun inkomen volledig afhankelijk zijn van anderen. Het risico van nog meer afgezegde optredens kunnen ze na anderhalf jaar corona bijna niet meer opvangen."

Douwe Bob en de andere artiesten die hun tournees cancelden kregen de afgelopen week al meer kritiek. Collega's op sociale media verklaarden de artiesten voor gek dat zij om deze reden besluiten niet op te willen treden.

Door: ANP