Normal_rss_entry-318797

Titane, de film die zaterdag op het festival van Cannes is bekroond met een Gouden Palm, is vanaf 26 augustus al in de Nederlandse bioscopen te zien. Dat heeft distributeur Gusto Entertainment zondag bekendgemaakt. De eerste vertoning van de film zal op Lowlands zijn, als dat festival doorgaat.

De winnaar van dit jaar was voor iedereen een grote verrassing; Titane behoorde niet tot de grote favorieten. De Franse regisseur Julia Ducournau is na Jane Campion (The Piano) de tweede vrouw ooit die het prestigieuze beeldje wint.

Titane, een van de meest besproken films van het festival, vertelt over een vrouw die sinds een bizar auto-ongeluk een titanium plaat in haar schedel heeft. Door de plaat in haar hoofd nemen haar fascinatie voor auto's en haar moordlust toe. Als zij op de vlucht moet slaan, wordt ze liefdevol geadopteerd door een brandweerman die in haar zijn lang vermiste zoon meent te herkennen.

De prijs voor beste acteur ging naar de Caleb Landry Jones. De 31-jarige Amerikaan speelt de hoofdrol in het drama Nitram, waarin het leven wordt gereconstrueerd van de dader van het bloedbad dat in 1996 in Port Arthur op Tasmanië werd aangericht. In totaal werden 35 mensen gedood en raakten 23 mensen gewond. Na het bloedbad werden de wapenwetten in Australië, op papier, flink aangescherpt. Als beste actrice werd Renate Reinsve uitgeroepen, voor haar rol als met het leven worstelende twintiger in de film The Worst Person in the World.

Door: ANP