Staande ovatie en prima recensies voor lesbische nonnen Verhoeven

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Benedetta, de nieuwe film van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, is vrijdagavond met een staande ovatie ontvangen op het festival van Cannes. Het epos over de lesbische liefde tussen twee nonnen in de late middeleeuwen draait in competitie en leidt zoals verwacht tot discussie onder de kijkers en critici.

Nederlandse critici prijzen de film op sociale media als ‘vintage Verhoeven’ vanwege de expliciete seks- en geweldsscènes. De buitenlandse media zijn gematigd positief over het epos, al is er unaniem lof voor de Belgische actrice Virginie Efira die de hoofdrol speelt. Variety spreekt van een "guilty pleasure". "Verhoeven is nooit een subtiele regisseur geweest. Maar hij brengt de scènes waarin de vrouwen hun intimiteit opbouwen met een zekere tederheid."

The Hollywood Reporter stelt dat het hele verhaal "een beetje idioot en over de top is". "Maar veel films van Verhoeven schurken tegen camp aan omdat zij bedoeld lijken als satire. Benedetta, met zijn verknipte visie op het katholieke geloof in het renaissancistische Italië, is geen uitzondering op die regel." De film past volgens het filmvakblad tegelijkertijd thematisch in het oeuvre van de Nederlandse filmer, omdat weer een sterke vrouw zich een weg weet te banen naar de top in een door mannen gedomineerde wereld.

Het Britse blad Screen is minder enthousiast en noemt Benedetta "een stap terug vergeleken met Elle, die Verhoeven in 2016 in Cannes presenteerde". Zeker in de scènes aan het slot rond de uitbraak van de pest moest de recensent te veel denken aan "de clichés rond dit onderwerp die in Monty Python and the Holy Grail werden gepresenteerd". "Het lijkt alsof de film doorlopend ironisch wil knipogen, terwijl de beide ogen wijd opengesperd blijven."

Benedetta draait in oktober in de Nederlandse bioscopen.

Door: ANP