Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Filmfonds wil meer projecten met voormalige koloniën ontwikkelen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het Filmfonds wil de komende jaren meer aandacht geven aan de ontwikkeling van filmprojecten die mede worden geproduceerd met landen waarmee Nederland een koloniaal verleden heeft. Op het festival van Cannes is dit weekend een nieuw coproductiefonds met Zuid-Afrika gepresenteerd. Directeur Bero Beyer wil de komende jaren soortgelijke projecten initiëren met Indonesië, Suriname en het Caribisch gebied.

"Wij vinden het belangrijk om als Nederland films in en met die landen te draaien", stelt Beyer. Als eerste is voor Zuid-Afrika gekozen omdat Nederland hier de afgelopen jaren al regelmatig mee heeft samengewerkt, bijvoorbeeld voor producties als Black Butterflies, Stellenbosch en Bram Fischer. "Als fonds vinden wij dat cinema in Nederland meer kan reflecteren op ons koloniale verleden en de rol die dat heeft gespeeld in hoe de samenleving er nu uitziet."

Het coproductiefonds Thuthuka wordt een platform dat makers uit beide landen gemakkelijker aan elkaar kan koppelen als zij willen samenwerken. Ook moet het gemakkelijker worden voor makers om de subsidieroutes te vinden in beide landen.

Trends

"Als er nou één onderwerp is waar we het afgelopen jaar in Nederland mee bezig zijn geweest naast corona, dan is het wel de biculturele samenleving, discriminatie en uitsluiting. Die trend moet je terugzien in de films die we maken", aldus Beyer. Hij erkent dat dit al gebeurt, maar het moet voor makers gemakkelijker worden films over dit soort verhalen te realiseren. Als geslaagde voorbeelden noemt hij De Oost van Jim Taihuttu, de eerste film over de politionele acties, en Bulado, dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Het Zuid-Afrikaanse coproductiefonds stelt voorlopig een budget van 160.000 euro per jaar beschikbaar. Het is de bedoeling dat hieruit jaarlijks vier nieuwe projecten worden ontwikkeld. Het kan gaan om speelfilms, maar ook om documentaires of animatiefilms.

Door: ANP

20 maart '25 (15:14)

NPO 3FM-dj maakt documentaire over schuldgevoel na verkrachting

NPO 3FM-dj Jamie Reuter heeft een documentaire gemaakt over haar schuldgevoelens nadat ze twee keer was verkracht. Daarin spreekt de radiomaakster met therapeuten, mannen, haar vriendinnen en lotgenoten en ontdekt ze dat er veel meer slachtoffers zijn die het gevoel hebben dat ze het 'over zichzelf hebben afgeroepen', meldt BNNVARA.

20 maart '25 (13:37)

Subsidies stimuleren cultuurparticipatie en erfgoedbehoud in Groningen

In 2025 zijn er opnieuw subsidies beschikbaar gesteld door de provincie voor initiatieven die cultuurparticipatie en het behoud van erfgoed bevorderen. Met een totaalbedrag van 500.000 euro zijn 19 projecten geselecteerd. De provincie draagt 50.000 euro bij aan twee opmerkelijke initiatieven. Dit meldt de provincie Groningen.

20 maart '25 (10:15)

Henry van Loon staat in juli op podium met jongeren met autisme

Henry van Loon staat op 6 juli tijdens het Boom Chicago Comedy Festival voor het eerst op het podium met de talenten van de theaterschool InterActing. Van Loon is sinds 2024 ambassadeur van de school voor jongeren met autisme, waar een speciaal team uit is samengesteld. In dit team zitten oud-cursisten van 18 jaar en ouder die buitengewoon talent bleken te hebben voor improvisatietheater én het leuk vinden om op het podium te staan.

20 maart '25 (10:05)

Laila Frank wordt nieuwe presentator van Bureau Buitenland op NPO Radio 1

Laila Frank wordt de nieuwe presentator van het dagelijkse NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland. De journalist en Amerikadeskundige is vanaf 21 april afwisselend te horen met Sophie Derkzen en Tim de Wit, meldt omroep VPRO. In Bureau Buitenland zijn interviews, reportages en achtergrondverhalen te horen over internationaal nieuws.

20 maart '25 ( 9:10)

Thomas Cammaert en Soy Kroon weer te zien in oorlogsmusical

Soy Kroon en Thomas Cammaert spelen volgend jaar in het nieuwe toneelstuk Soldaat in Verzet. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Do du Preez-Verleun en Pauline Wesselink, zo heeft producent De Theater BV donderdag bekendgemaakt.

20 maart '25 ( 8:35)

Actrice Trins Snijders overleden op 89-jarige leeftijd

Actrice Trins Snijders is vrijdag 14 maart op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

19 maart '25 (13:47)

Paulien Cornelisse met nieuwe boek op eerste plaats Bestseller 60

Paulien Cornelisse is met haar nieuwe boek Hèhè, het boekenweekessay van dit jaar, met stip op de eerste plaats van De Bestseller 60 binnengekomen deze week. Dat meldt boekenkoepel CPNB woensdag. Twee andere boeken van Cornelisse staan als herintreder in de lijst.

19 maart '25 ( 9:10)

Paleis Soestdijk moet plek worden voor congressen en tentoonstellingen

Paleis Soestdijk moet een plek worden waar congressen en tentoonstellingen worden gehouden. De tuin en de vleugels van het paleis in Baarn worden voor iedereen toegankelijk. De eigenaar MeyerBergman Erfgoedgroep heeft de plannen dinsdag gepresenteerd. Paleis Soestdijk wordt ook gerenoveerd. Het opknapwerk aan het gebouw moet volgend jaar na de zomer beginnen.

19 maart '25 ( 8:50)

Film Out van Henry van Loon wint op Est London LGBTQ+ Film Festival prijs

De Nederlandse film Out, met Henry van Loon en Victor Löw, heeft op het East London LGBTQ+ Film Festival de prijs voor Beste Film gewonnen. Dat maakt agentschap PVT Entertainment dinsdag bekend.

19 maart '25 ( 8:45)

Cast van musical Malle Babbe staat stil bij overlijden Rob de Nijs

De cast van de musical Malle Babbe, over het leven van Rob de Nijs, staat woensdag vooraf stil bij het overlijden van de zanger. Dat laat een woordvoerder van producent MediaLane dinsdag weten. De voorstelling in Tiel is de eerste keer dat het stuk wordt opgevoerd sinds zijn overlijden, afgelopen zondag.