Holland Festival ook weer echt te bezoeken

Het 74e Holland Festival begint donderdag met Die ersten Menschen van Rudi Stephan door De Nationale Opera, een voorstelling die door enkele honderden op corona geteste mensen in de Stopera in Amsterdam kan worden bijgewoond. Verder is donderdag de eerste episode van een podcast, Soft Valkyrie van David Kanaga, met Stephen Fry als verteller. En op de eerste dag is er ook nog een stream; Async at the Park Avenue Armory, uitgevoerd door Ryuichi Sakamoto en geregisseerd door Stephen Nomura Schible.

Het festival hanteert voor alle voorstellingen de 1,5 meter afstand en voor alle voorstellingen moeten de belangstellenden worden getest. Vorig jaar was het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement door de coronacrisis alleen online. Nu zijn er acht voorstellingen ook online, maar dat is vooral omdat de capaciteit in de zalen dus nog wel beperkt is en zo toch meer mensen kunnen kijken en luisteren.

Kaartverkoop

Vanwege de onzekerheden begon de kaartverkoop wel later dan normaal, pas vorige week. Het loopt goed, aldus een woordvoerder deze week, maar de voorstellingen zijn nog niet uitverkocht.

Het thema van het evenement wordt deze keer gevormd door vragen als Wat maakt de mens? Wat is de invloed van de mens op de natuur? Hoe ontstaan sociale, menselijke constructies en systemen zoals tijd en identiteit? Veel zal deze keer ook draaien om het werk van Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne. Het Holland Festival noemt ze "opvallende kunstenaars met een brede belangstelling, zoals blijkt uit hun samenwerkingen met Hollywood-regisseurs, techno-artiesten, beeldend kunstenaars en rockbands".

In totaal presenteert het Holland Festival 39 evenementen verdeeld over 25 dagen, waaronder tien wereldpremières en twaalf Nederlandse premières. Het festival is op meerdere en ook nieuwe locaties te vinden, ook buiten Amsterdam, in Zaandam. Daar is vrijdag Fremdkörper te zien, een voorstelling van het Nederlandse duo Boogaerdt/VanderSchoot.

Door: ANP