'Meeste theaters en podia redden 5 juni niet'

Theaters en podia mogen vanaf 5 juni weer open, maar meer dan de helft van hen heeft tegen die tijd nog geen live-voorstelling of optreden in de zaal geprogrammeerd. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten Boris van der Ham. Ook voor de poppodia is 5 juni waarschijnlijk te snel om de zalen te kunnen vullen, zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), tegen het ANP.

Vrijdagavond werd tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat onder meer theaters, bioscopen en muziekpodia per 5 juni gedeeltelijk weer hun deuren mogen openen. Maar dat betekent niet dat er nu in alle theaters en zalen weer iets te zien is, zegt Van der Ham. "Verwacht geen hoos van premières op 5 juni. Dat kan wel bij de bioscopen, daar liggen de films al weken klaar op de plank. Maar voor theaters moet het eerst even opbouwen." Van der Ham verwacht dat de kleinere voorstellingen eerder van start kunnen gaan dan de grotere namen. "Tuurlijk zijn er enkele grotere producties die al in de startblokken staan, maar ik verwacht dat het pas eind juni losbarst."

Nog weinig te programmeren

Volgens Schans geldt deze extra schakeltijd ook voor de meeste poppodia. "Eerst werd er gekoerst op 9 juni versoepelingen, en vier dagen eerder maakt ook niet zo heel veel uit. We hebben hoe dan ook tijd nodig om te kunnen schakelen", aldus de voorzitter van de branchevereniging. Ook hij verwacht dat meer dan de helft van de Nederlandse poppodia de eerste periode nog weinig te programmeren heeft. "Er was en is nog steeds een lange tijd weinig perspectief geweest. Bovendien zijn veel aangekondigde data aan verandering onderhevig gebleken. Dus we blijven altijd voorzichtig."

Mankracht

Bovendien is er volgens Schans een aanzienlijk personeelstekort bij veel muziekpodia. "Ik zie nu gemiddeld zo'n 27 vacatures per week voorbij komen. Dat waren er voor corona hoogstens een of twee. Er is echt mankracht nodig om weer op volle toeren te kunnen draaien. En die mankracht vinden en organiseren kost tijd." Volgens de voorzitter zijn in het afgelopen anderhalf jaar alleen al zo'n 1700 banen verdwenen in de branche van poppodia en festivals.

De theaters en poppodia zijn hoe dan ook wel blij dat de eerste stappen nu gezet kunnen worden. "Het publiek staat te springen, dat merk je ook in de verkoopcijfers. Het algemene beeld is dat wat nu in de verkoop gaat, vrij snel uitverkocht is. Er is geen sprake meer van terughoudendheid", aldus Van der Ham over de voorstellingen in de theaters.

'Maatregelen niet rendabel'

Voor de concerten geldt ook hetzelfde, al hopen zowel de podia als de theaters dat er gauw minder maatregelen gelden. Nu geldt nog dat in binnenruimtes met vaste zitplaatsen een maximum van 50 personen geldt. En zaal met meer dan 1000 zitplaatsen mag maximaal 250 mensen binnenlaten. Alleen met toegangstesten geldt er geen maximum, zolang de 1,5 meter maar wordt gehanteerd. "Deze maatregelen zijn niet rendabel. Daar kom je nooit mee uit. We houden grote hoop dat er in juli en augustus meer mogelijk is", aldus Schans.

Door: ANP