Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

België schrapt reisverbod, wel quarantaine bij langer tripje

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Komende zondag om middernacht schrapt België het verbod op niet-essentiële reizen naar en vanuit het land. Maar, zo waarschuwt premier Aleksander De Croo, reizigers die uit een 'rode' zone komen en langer dan 48 uur in België willen blijven, moeten nog steeds zeven dagen in volledige quarantaine met coronatests op de eerste en zevende dag. Dat geldt vooralsnog ook voor Nederlanders.

Nederland kleurt bijna geheel donkerrood op de 'coronakaart' van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding dat de coronacijfers in de EU met kleurcodes bijhoudt. De Croo raadt reizen voor de lol hoe dan ook nog af. De Belgische quarantaine-eis blijft tot het Europese 'coronacertificaat' in gebruik is genomen, zei hij na afloop van overleg van de zes regeringen in het land over versoepeling van de coronamaatregelen. Met het digitale of papieren certificaat kan de eigenaar straks bewijzen dat hij is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antilichamen heeft. Onderhandelingen tussen de lidstaten het Europees Parlement en de Europese Commissie over het certificaat kunnen mogelijk snel worden afgerond zodat het in juni al reizen binnen de EU kan vergemakkelijken.

Maandag gaan ook de scholen in België open, met nog even alleen voor de hoogste klassen gedeeltelijk les op afstand. De week erop kunnen de winkels en contactberoepen zoals kappers hun activiteiten weer hervatten, vanaf 26 april. Belgen mogen dan in de buitenlucht met tien in plaats van nu vier mensen van buiten hun gezin afspreken.

Avondklok

In mei volgt een aantal grotere versoepelingen. Op zaterdag 8 mei wordt de avondklok, na een half jaar, afgeschaft. In plaats daarvan komt er tussen middernacht en 5 uur 's ochtends een samenscholingsverbod. 'Een blijk van vertrouwen aan het publiek", zei de premier. Hij verwacht dat de Belgen zich eraan houden en de politie niet de hele nacht bezig moet zijn met straten en parken leeg te vegen. Ook mogen op 8 mei, in het weekend van Moederdag in België, de terrassen heropenen. Voor die datum is volgens De Croo gekozen omdat de deskundigen verwachten dat dan 70 procent van de 65-plussers is gevaccineerd en beschermd.

Er kunnen dan ook weer evenementen buiten plaatsvinden met maximaal 50 personen en de pretparken gaan open.

Door: ANP

21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.