Normal_rss_entry-305635

Het dinsdagavond gepresenteerde openingsplan waarin stapsgewijs staat welke coronamaatregelen wanneer kunnen worden losgelaten, biedt volgens de cultuursector perspectief. Wel vindt de taskforce culturele en creatieve sector dat er nog veel onzeker is aan het plan. De taskforce is een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties.

Afhankelijk van de coronasituatie op dat moment zouden op z'n vroegst vanaf 11 mei onder voorwaarden onder meer theaters, poppodia en musea weer open mogen. Voor de sector is het goed dat er nu een openingsplan ligt, aldus de taskforce. "Dat geeft weliswaar de richting aan op weg naar normaal, maar er is nog steeds veel onzeker vanwege de vele afhankelijkheden en voorbehouden. Het plan geeft momenten aan waarop op zijn vroegst iets mogelijk is en daardoor komen voorbereidingen en productietijd verder in het nauw."

De taskforce blijft pleiten voor een volledige heropening zonder sneltesten en zonder voorbehouden. "De sector heeft aangetoond dat bezoek aan theater, poppodium, museum, concertzaal, presentatie-instelling en monument - met minutieuze protocollen en handhaving - veilig kan plaatsvinden."

Zolang het niet mogelijk is om open te gaan vanwege de besmettingsniveaus is bezoek met testbewijzen de "enige en tijdelijke weg" om te heropenen, aldus de taskforce. "Het sneltesten moet geen extra eis worden voor heropening bij lagere risiconiveaus."

Door: ANP