Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Man uit Baarn opgepakt voor diefstal werken Van Gogh en Hals

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Een 58-jarige inwoner van Baarn is dinsdagmorgen in zijn woning gearresteerd op verdenking van de diefstal van twee schilderijen uit musea. Het gaat om het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh, dat vorig jaar uit het Singer Museum in Laren werd gestolen en om Twee lachende jongens van Frans Hals, dat verdween uit het museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De geroofde kunstwerken zijn volgens de politie nog niet teruggevonden.

Het werk van Van Gogh werd eind maart 2020 gestolen. Het Singer Museum had het doek uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum. In de nacht van 29 op 30 maart werd een glazen deur van het museum vernield. De politie reageerde direct op het inbraakalarm, maar toen agenten arriveerden was de dief al weg met het kunstwerk van Van Gogh. Het Groninger Museum opende net twee weken geleden een speciale webpagina over het verdwenen schilderij.

Het schilderij van Frans Hals verdween vorig jaar in de nacht van 26 augustus uit het Leerdamse museum nadat een achterdeur was opengebroken. Volgens de politie gingen de kunstrovers ervandoor op een scooter. Het was de derde keer dat hetzelfde kunstwerk uit 1626 of 1627 werd gestolen. Dat gebeurde eerder ook al in 2011 en 1998. Het schilderij met een geschatte waarde van 15 miljoen euro was toen respectievelijk zes maanden en drie jaar zoek.

Belangrijke stap

Aan beide kunstroven is vorig jaar onder meer op televisie veel aandacht besteed. Dat leverde heel veel tips op. Of een tip tot de arrestatie van de man uit Baarn heeft geleid is nog niet bekend. De politie noemt de arrestatie "een belangrijke stap", maar zegt dat het onderzoek onverminderd doorgaat omdat de doeken nog niet zijn teruggevonden.

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, roemt de politie voor de aanhouding. "Dit is fantastisch gedaan. Het beste team van Nederland zit op deze zaak. Normaal gesproken zie je dat de politie er na een paar maanden mee stopt, maar dit team houdt vol."

Brand zegt te weten waar de gestolen Van Gogh zich momenteel bevindt. Het doek is volgens hem vermoedelijk twee keer doorverkocht en zou nu in handen zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. "Hij wilde het schilderij gebruiken voor strafvermindering." Volgens Brand is er een paar ton voor betaald. Hij zegt de betrokkenen al te hebben gewaarschuwd: "Ik heb al gelijk gezegd: lever hem maar in, want jullie gaan allemaal nat. Dat gebeurt nu ook." De detective vermoedt dat de Frans Hals ook nog in Nederland is.

Door: ANP

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".