Normal_rss_entry-302969

De Taskforce culturele en creatieve sector werkt met de ministeries van Cultuur en Volksgezondheid en de Stichting Open Nederland aan een reeks pilots voor het heropenen van de cultuursector met behulp van sneltesten. De eerste proeven moeten in april worden georganiseerd. Deze zijn geen onderdeel van de eerder georganiseerde evenementen van Fieldlab.

De nieuwe tests zijn vooral gericht op kleinschalige culturele activiteiten. "De pilots zijn verspreid over het gehele land en altijd in de buurt van speciaal hierop toegeruste snelteststraten", zo laat de Taskforce weten. "Voor de maand april zal in overleg met de Rijksoverheid, veiligheidsregio’s en lokale bestuurders een kalender gemaakt worden waarin de planning van pilots bij podia, musea en erfgoedlocaties is opgenomen."

Volgens de Taskforce biedt de huidige routekaart van het kabinet te weinig perspectief voor de cultuursector. "Zolang besmettingsniveaus het uitgangspunt blijven, zit de cultuursector potdicht. De Taskforce vindt het realistischer dat de druk op de gezondheidszorg of de vaccinatiegraad als leidraad voor heropening wordt genomen."

Instrument

"Zolang openstelling via de weg van de routekaart niet kan, kunnen sneltesten een belangrijk instrument zijn om het maatschappelijke leven op gang te brengen. De cultuursector staat klaar om bij te dragen aan de testlogistiek en kan niet wachten om op deze wijze alvast veilig bezoekers te ontvangen en het werk van kunstenaars en artiesten te tonen."

Demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten dinsdagavond bekend dat de huidige lockdown zeker tot en met 20 april wordt voortgezet. De meeste poppodia en theaters zijn al sinds december gesloten.

Door: ANP