Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cultuursector wil 'meer dan bijzin worden' in nieuw regeerakkoord

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De cultuurwereld wil dat een nieuw kabinet de kunstensector serieus neemt en partijen uit het veld actief betrekt bij het beleid om de sector na de coronacrisis te herstellen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote partijen en belangengroepen. In debatten voor de verkiezingen waren kunst en cultuur geen onderwerp van gesprek.

De Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) wil dat een nieuw kabinet de sector benadert en om advies vraagt. "We zijn het afgelopen jaar noodgedwongen heel zichtbaar geworden", zegt voorzitter Willem Westermann. "Die trend moeten we doorzetten. We zijn veel meer dan een groep enthousiaste vrijwilligers die houden van een feestje, we zijn een volwaardige industrie waar honderdduizenden mensen in werken. En we willen geen bijzinnetje worden in het regeerakkoord. Het is bijvoorbeeld heel raar dat we niet los in de jaarlijkse CBS-cijfers staan."

Dat beaamt concertorganisator Mojo. "Wij vormen een industrie die het verdient om serieus genomen te worden", aldus woordvoerder Marjanne Manders. "We vormen niet alleen een economische sector van belang, maar ook een sector die wordt gemist als hij er niet meer is."

Mentaal welzijn

Manders roept de overheid op de sector actiever te betrekken bij het maken van beleid. "Festivals en concerten dragen bij aan de mentale en emotionele gezondheid van veel Nederlanders. Maak gebruik van de kennis die wij bieden en help ons de toekomst van deze industrie veilig te stellen, zeker na dit beroerde coronajaar."

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) sluit zich graag aan bij deze oproep. "De roep om theater en cultuur was het afgelopen jaar groter dan ooit: mensen merkten wat de waarde is van een avondje uit", stelt voorzitter Boris van der Ham. "De politiek moet zich verdiepen in de wereld achter dat podium. Er is een grote groep producenten die geen subsidie krijgen en toch dingen maken waar grote groepen Nederlanders ontzettend van genieten. Het zou goed zijn als het kabinet zich daar eens in verdiept, want dit jaar bleek dat die kennis er nauwelijks is in Den Haag."

Afleiding voor jongeren

Ook de bioscoopsector heeft niet alleen een economisch belang, stelt Gulian Nolthenius van brancheorganisatie NVBF. "Een derde van alle jongeren ervaart mentale problemen door de coronacrisis", legt hij uit. "Film biedt deze groep de broodnodige afleiding. Als we weer open mogen, kunnen we ook daar als sector een belangrijke rol in spelen."

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft, ondanks de absentie van het onderwerp in de campagne, goede hoop dat kunst en cultuur in de formatie wel aan bod zullen komen. "We hebben in de verschillende partijprogramma’s gelezen dat er wel degelijk aandacht is voor cultuur", zegt een woordvoerder. "Zodra de formatie gaat starten, zullen we de verschillende politieke partijen actief benaderen over de belangen en noden van de gehele podiumkunstensector."

Door: ANP

21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.