Normal_rss_entry-301432

De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) trekt zich terug uit de voorgestelde pilot met sneltesten. Volgens de filmexploitanten zijn sneltesten in de bioscoop praktisch en economisch onhaalbaar én hebben daarnaast geen toegevoegde waarde voor de al volkomen veilig ingerichte bioscopen. De betaalde testen zouden ook nog eens de definitieve nekslag kunnen betekenen voor de bioscoopbranche die al een jaar in zwaar weer verkeert.

Vorige week werd een sneltestpilot voorgesteld door de ministeries van Cultuur en Volksgezondheid. De bioscopen wilden graag helpen om de samenleving weer eerder open te krijgen. Maar het voorstel van coronaminister Hugo de Jonge dat "het geen onlogische gedachte is dat je een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken" is niet goed gevallen bij de achterban.

De pilot zou een test moeten zijn voor het nieuwe wetsvoorstel ‘tijdelijke wet testbewijzen Covid-19’ waarin bioscopen en filmtheaters onder de festival- en evenementennoemer worden geschaard en alleen toegankelijk zijn met een (betaald) testbewijs.

Meedenken

"De bioscopen en filmtheaters willen graag meedenken over oplossingen voor eerdere versoepelingen, maar er heerst veel ongerustheid over dit voorstel", stelt directeur Gulian Nolthenius van de NVBF. "Het testen als voorwaarde voor bezoek is niet geschikt voor bioscoopbezoek en het betaald testen al helemaal niet. Bioscoopbezoek is bij uitstek een laagdrempelig uitje dat in de meeste gevallen kort van tevoren wordt gepland en daarmee valt onder de noemer horeca en detailhandel. Een sneltest zal een enorme drempel opwerpen voor de toegankelijkheid en spontaan bezoek van een bioscoop of filmtheater."

De branche voelt veel meer voor een openstelling aan de hand van het Protocol Verantwoord Bioscoop- en Filmtheaterbezoek. Dit protocol werd in mei vorig jaar gezamenlijk door de branche en overheid opgesteld en heeft aangetoond dat bioscopen en filmtheaters hiermee in alle veiligheid open konden. De bioscopen en filmtheaters in Nederland hebben onder dit protocol sinds 1 juni miljoenen bezoekers ontvangen, en er is geen enkele besmetting te herleiden geweest naar de bioscoop, beklemtoont Nolthenius.

Volgens de NVBF zouden de bioscopen na 23 maart, de dag van de persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge, heel snel weer open moeten en kunnen volgens dat protocol.

Door: ANP