Normal_rss_entry-301405

Om kunst en cultuur overeind te houden na de coronacrisis wil de PvdA dat de steunmaatregelen voor deze sector na 1 juli doorlopen. Het extra geld moet ook gaan naar de niet-gesubsidieerde instellingen en vooral naar de makers en werkenden in deze sector gaan, vindt PvdA-leider Lilianne Ploumen.

Daarnaast wil ze dat theaters, musea, bioscopen en andere instellingen zicht krijgen op een veilige opening. Een jaar geleden gingen de kunst- en cultuurinstellingen dicht. Daarna kon er deels weer wat open, maar sinds half december is de boel weer dicht vanwege de toen sterk oplopende coronabesmettingen. De langdurige sluiting heeft voor grote problemen gezorgd in de sector, veel mensen zijn hun werk al kwijtgeraakt, aldus Ploumen.

In haar reddingsplan dat ze vrijdag bekendmaakte, pleit Ploumen ook voor een jaarlijkse overheidsbijdrage van 500 miljoen euro om kunst en cultuur beter toegankelijk te maken voor iedereen. Daarmee zouden rijksmusea een dag in de maand gratis kunnen zijn. Ook moet iedere jongere tot en met 25 jaar een kortingkaart krijgen voor kunst en cultuur.

Ook wil de PvdA 200 miljoen euro per jaar uittrekken voor een stimuleringsfonds voor bibliotheken. Daarmee kunnen meer bibliotheken openblijven en is de bieb voor jongeren tot 18 jaar gratis.

Door: ANP