Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel minder bezoekers voor bioscoopketen Kinepolis

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Belgische uitbater van bioscopen Kinepolis zag een forse teruggang van het aantal bezoekers in coronajaar 2020. De bioscoopgroep ontving door de pandemie maar 12,1 miljoen bezoekers, terwijl het van meer dan 45 miljoen was uitgegaan. Dat kwam door de herhaaldelijke lockdowns in verschillende landen waardoor bioscopen moesten sluiten, de opgelegde veiligheidsmaatregelen en het uitstel van blockbusterfilms, zoals de nieuwe James Bond-film.

Daardoor leed de bioscoopgroep, die in Nederland achttien bioscopen heeft, een verlies van 69,1 miljoen euro. Dat werd met name veroorzaakt door hoge afschrijvingen op vastgoed. In 2019 was de winst nog 54,4 miljoen euro. De opbrengsten daalden met 68 procent naar 176,3 miljoen euro. De netto-schuld steeg ten opzichte van het jaar ervoor van 417 miljoen euro naar ruim 513 miljoen euro. Dat kwam onder meer door investeringen in de bouw van nieuwe bioscoopcomplexen.

Kinepolis is in het coronajaar namelijk doorgegaan met de bouw van nieuwe bioscopen, waaronder in Haarlem en Leidschendam en in Frankrijk en de Verenigde Staten. Daarmee verwacht het bedrijf in 2022 verder uit de crisis te komen zodra alle bioscopen weer open zijn.

De bioscoopgroep denkt ondanks de impact van de coronacrisis toch de komende tijd door te kunnen komen en voldoende geld daarvoor in kas te hebben. Zo sloot het bedrijf begin dit jaar nog een driejarige lening van 80 miljoen euro af. Eerder al sneed Kinepolis in de kosten door management loon in te laten leveren en de uitbetaling van toplonen en bonussen uit te stellen. Kinepolis keert over 2020 ook geen dividend uit.

Door: ANP

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".