Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cornald Maas houdt liefde voor theater brandend met programma 'Theater Maas'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Lege concert- en theaterzalen bepalen al lange tijd het beeld in de cultuurwereld. En zonder uitzicht op betere tijden bieden ook de agenda’s weinig hoop. Toch gaat Cornald Maas in zijn nieuwe programma Theater Maas met vooraanstaande artiesten een poging wagen om vooruit te kijken en vooral de aandacht te vestigen op wat wél kan.

Half december kreeg Cornald de vraag of hij wilde nadenken over een nieuw cultuurprogramma. "Het idee om te praten over wat er nog wel is, ontstond al snel", vertelt de presentator aan het ANP. "Helaas moesten daarna ook de laatste theaters hun deuren sluiten. Alleen online gebeurt er nog van alles."

"We dachten: laten we dan als steun in de rug de liefde voor theater brandend houden. En in een tijd dat het niet vanzelfsprekend is juist wel aandacht besteden aan wat er anders zo mooi in theaters te beleven zou kunnen zijn", vervolgt hij. Samen met zijn gasten kijkt Cornald naar wat er straks te zien is, "als een soort vakantiebrochure waar je verlekkerd in kijkt". "Hopelijk kunnen we zo een beetje perspectief bieden."

Talkshows

In de eerste uitzending van dinsdag is Gijs Scholten van Aschat te gast. Met hem bespreekt Cornald ook kleine voorstellingen en initiatieven, zoals De Gliphoeve van theatergezelschap Orkater en een voorstelling van een acteur die Jacques Brel in het Turks zingt. "Allemaal onderwerpen die in de bredere talkshows nooit voorbij zouden komen", aldus Cornald. In het kleinschalige Theater Maas kan dat volgens hem juist wel. "Hopelijk kunnen we zo jonge makers en kleine initiatieven in de schijnwerpers zetten."

Wat positiviteit kan de cultuurwereld goed gebruiken, denkt de presentator. "Vorig jaar was er een soort energie om gezamenlijk de schouders eronder te zetten en dat mis ik nu een beetje. De terughoudendheid is groter", aldus Cornald. Volgens hem gaan veel artiesten wel door met repeteren of songs schrijven maar de vraag wanneer ze eindelijk weer op kunnen treden, hangt daar altijd als een donkere wolk boven. "Mensen kijken nog meer de kat uit de boom", zo omschrijft hij de algemene tendens.

Kerstboom

Cornald ziet ook na de coronacrisis een podium voor Theater Maas. "Ik hoop niet dat het programma als een kerstboom wordt opgetuigd en daarna weer buiten wordt gezet", zegt hij. "Natuurlijk hoop ik dat er een vervolg komt als in het najaar de theaters weer open zijn. Want dan kan je doen wat ik toch het liefst doe: dat je het publiek op mooie dingen kan wijzen en dat mensen daar dan ook kennis van nemen. Dat is juist zo leuk."

Door: ANP

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.