Normal_rss_entry-291099

Het is "een slechte boodschap" voor de Nederlandse bioscopen dat de lockdown na 19 januari in de huidige vorm lijkt te worden verlengd. Dat stelde voorzitter Winnie Sorgdrager van de bioscoopkoepel NVBF dinsdag in een reactie op uitlatingen van premier Mark Rutte tijdens het vaccinatiedebat. Rutte stelde niet hoopvol te zijn dat de huidige coronamaatregelen, waarin alle bioscopen zijn gesloten, over twee weken versoepeld kunnen worden.

"We zijn als bioscoopsector overal op voorbereid en er is de afgelopen tien maanden nog geen enkele besmetting geweest in een bioscoopzaal", aldus Sorgdrager. "Maar het blijft elke keer een teleurstelling." De bioscoopsector presenteerde dinsdag zijn jaarcijfers. Met 16,8 miljoen verkochte kaartjes werd het diepterecord van 1992 bijna geëvenaard.

Sorgdrager herhaalt haar betoog dat de overheid op korte termijn met maatwerk voor de filmsector moet komen. Zeker een derde van alle filmhuizen en theaters staat het water na negen maanden corona aan de lippen. "Veel theaters hebben schulden opgebouwd. Vooral de huur van bioscooppanden is een zware last."

Wereld van verschil

De sector snapte in eerste instantie dat de overheid besloot plekken waar veel mensen samenkomen - zoals bioscopen, theaters, concertpodia of voetbalstadions - te sluiten. "Maar nu we een tijd onderweg zijn en het directe einde van de crisis nog niet in zicht lijkt, moet de overheid maatwerk gaan leveren voor de zwaar getroffen sectoren. Bioscopen hebben een goed protocol, bezoekers voelen zich veilig. Help ons faciliteren, help ons meedenken wat er wél kan."

Er worden momenteel met het ministerie van Economische Zaken tests voorbereid om hier concreet werk van te maken. "Het toelaten van dertig of honderd bezoekers per zaal maakt voor veel exploitanten al een wereld van verschil. Al betekent ook honderd man in de zaal nog steeds geen rendabele bedrijfsvoering."

Door: ANP