Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bioscopen zakken door corona naar 16,8 miljoen bezoeken in 2020

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Nederlandse bioscopen zijn het afgelopen jaar 16,8 miljoen keer bezocht. Dit betekent een daling van 56 procent in vergelijking met het topjaar 2019, toen ruim 38 miljoen kaartjes werden verkocht. Dat heeft de Nederlandse bioscoopsector dinsdag bekendgemaakt tijdens een digitale presentatie.

Sinds 1994, toen het bioscoopbezoek in Nederland mede door het succes van videotheken op een dieptepunt zat, heeft de sector niet meer zo’n slecht resultaat behaald. De slechte resultaten zijn geheel te wijten aan de coronacrisis.

Sinds de eerste lockdown van start ging, op 15 maart, zijn alle bioscopen verdeeld over drie periodes bijna vier maanden dicht geweest. In de tussenliggende periodes mochten de theaters slechts honderd en later zelfs maar dertig bezoekers per zaal ontvangen. Hierdoor werd ruim 80 procent van alle bioscoopstoelen in Nederland niet gebruikt en liep de sector zo’n 300 miljoen euro aan omzet mis.

Nederlandse films

De eerste elf weken van 2020 leken de bioscopen af te stevenen op een nieuw topjaar, dankzij grote hits als Bad Boys for Life, 1917 en De Beentjes van Sint-Hildegard. In deze periode werd 9 procent meer bezoek ontvangen dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Opvallend is hoe goed Nederlandse films het deden tijden de coronacrisis. Het aandeel van vaderlandse titels steeg van 12 procent in 2019 naar 21 procent in 2020. Komedies als De Beentjes van Sint-Hildegard, Alles is zoals het zou moeten zijn, De Grote slijmfilm en De Piraten van Hiernaast trokken, ondanks de coronabeperkingen, ook in de zomer volle zalen. Dit kwam mede door het uitstellen van talloze grote Amerikaanse films, zoals Fast & Furious 9, Soul en Mulan, die eigenlijk in de zomer in de bioscopen hadden moeten draaien.

De bioscoopsector kan desgevraagd niet goed duiden hoe Nederland het in verhouding tot andere landen heeft gedaan het afgelopen jaar.

Door: ANP

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.