Vijf Nederlandse films in wereldpremière op IFFR

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Tijdens de 50e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat in februari van start gaat, beleven vijf Nederlandse films hun wereldpremière. Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een onlinepersconferentie.

Het gaat om de Nederlandse films Dead & Beautiful, Mitra, Er is een geest van mij, The Hole's Journey en Feast. Die laatste Nederlandse film, van Tim Leyendekker, maakt bovendien kans op een Tiger Award. Dit jaar maken in totaal zestien films kans op de Award, de belangrijkste prijs van het festival. Naast de Tiger Competition zijn vijftien films genomineerd voor de Big Screen Competition en zijn 22 korte films geselecteerd voor de Ammodo Tiger Short Competition.

"In dit buitengewone jaar hebben filmmakers, ondanks de moeilijke omstandigheden, alles in het werk gesteld om hun films te kunnen maken. Er was dan ook geen tekort aan geweldige films die een thuis zochten bij IFFR", zegt festivaldirecteur Vanja Kaludjercic. "De vastberadenheid van deze filmmakers is buitengewoon inspirerend."

Het IFFR heeft het programma voor de 50e editie vanwege de coronamaatregelen opgeknipt in twee delen. Het festival begint van 1 tot 7 februari met filmvertoningen die in het teken staan van de competitieprogramma's en eindigt met een feestelijk programma in de week van 2 tot 6 juni waarbij de lange en rijke geschiedenis van het festival centraal staat. De filmvertoningen in februari zijn zowel fysiek als online.

Vorig jaar trok het filmfestival 327.000 bezoekers.

Door: ANP