Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Film van Nederlandse regisseur Van Eijk over MH17-ramp in de maak

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Nederlandse productiemaatschappij Revolver Amsterdam heeft de rechten bemachtigd voor de verfilming van het boek Mooi doodliggen van A. F. Th. van der Heijden, over de ramp met vliegtuig MH17. Dat bevestigt regisseur Rolf van Eijk maandag aan het ANP na berichtgeving van Variety.

"We nemen het boek als uitgangspunt, maar verbreden het wel", zegt Van Eijk. "We willen het verhaal meer in de realiteit af laten spelen om het zo beter naar het Nederlandse volk te kunnen brengen." Van Eijk neemt de regie op zich en is samen met Roelof Jan Minneboo ook verantwoordelijk voor het script.

Het boek van Van der Heijden gaat over de Russische journalist Grigori Moerasjko die in Kiev wordt doodgeschoten. Het verhaal is losjes gebaseerd op de 'moord' op de Russische journalist Arkadi Babtsjenko in 2017 die later in scène bleek te zijn gezet. Moerajsko moet in het boek voor zijn krant het neerhalen van vlucht MX17 onderzoeken, maar wordt ongewild een verspreider van nepnieuws.

Voor het volk en de nabestaanden

De film is voor het Nederlandse volk bedoeld, maar Van Eijk hoopt er ook een internationaal publiek mee te bereiken. Er zal in de film overwegend Engels worden gesproken, met daarnaast veelal Russisch en Oekraïens en deels ook wat Nederlands. De intentie is om de cast uit de desbetreffende landen te halen, maar Van Eijk sluit niet uit om Engelstalig of internationaal te gaan casten. "Maar er is er maar een die de rol het beste kan vervullen, dus het is niet belangrijk waar diegene dan vandaan komt."

Als alles meezit, zou Van Eijk het voor zowel nabestaanden van de ramp als het Nederlandse volk "enorm fijn vinden" als de film in 2024, tien jaar na de ramp, uitkomt. "Enerzijds dramatisch natuurlijk, maar daarbij zou de film ook mooi samen kunnen komen in de zin dat het nabestaanden en het volk perspectief kan bieden."

Door: ANP

 

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.