Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Producent ontkent afspraak over 'disclaimer' bij film De Oost

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Er komt vooralsnog geen speciale disclaimer bij de film De Oost. Producent Sander Verdonk ontkent maandag dat deze afspraak is gemaakt na gesprekken met de Federatie Indische Nederlanders (FIN), die vindt dat de film een onjuist en eenzijdig beeld schetst van de situatie in voormalig Nederlands-Indië.

De FIN liet zondag weten dat er is afgesproken dat de film, die volgend jaar moet verschijnen, wordt voorzien van een disclaimer. Volgens Verdonk is daar nog niets over afgesproken. "Wij hebben gezegd dat we er even over zouden nadenken. Ik weet niet wat zij onder een disclaimer verstaan, maar natuurlijk komt er een kijkwijzer voor de film om mensen te waarschuwen dat deze schokkende beelden kan bevatten", zegt de producent tegen het ANP.

Daarom was Verdonk ook verrast dat naar buiten is gebracht dat de film een disclaimer krijgt. "Ik heb niet ontkennend of bevestigend gereageerd op dat verzoek, maar ik heb de neiging om nu wel ontkennend te reageren", zegt Verdonk. "In mijn optiek is een disclaimer gewoon een kijkwijzer, maar misschien komt er nog wel een waarschuwende zin in. We claimen niet de waarheid te vertellen met de film, maar we gaan een waarschuwende boodschap ook niet framen naar de mening van andere mensen."

Controversieel

De producent vindt het daarnaast bijzonder dat al een mening over de film is gevormd, terwijl slechts de trailer is verschenen. "Het is een controversieel onderwerp dat reacties oproept, dat begrijpen we zeker. Maar het is een gesprek dat ik eigenlijk pas wil voeren als de film is gezien. Dan pas kun je het gesprek op een redelijke manier voeren."

De FIN en ook veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden kritiek op de trailer om de wijze waarop militairen zijn neergezet. Zo worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen en draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor.

Door: ANP

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.