Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Producent ontkent afspraak over 'disclaimer' bij film De Oost

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Er komt vooralsnog geen speciale disclaimer bij de film De Oost. Producent Sander Verdonk ontkent maandag dat deze afspraak is gemaakt na gesprekken met de Federatie Indische Nederlanders (FIN), die vindt dat de film een onjuist en eenzijdig beeld schetst van de situatie in voormalig Nederlands-Indië.

De FIN liet zondag weten dat er is afgesproken dat de film, die volgend jaar moet verschijnen, wordt voorzien van een disclaimer. Volgens Verdonk is daar nog niets over afgesproken. "Wij hebben gezegd dat we er even over zouden nadenken. Ik weet niet wat zij onder een disclaimer verstaan, maar natuurlijk komt er een kijkwijzer voor de film om mensen te waarschuwen dat deze schokkende beelden kan bevatten", zegt de producent tegen het ANP.

Daarom was Verdonk ook verrast dat naar buiten is gebracht dat de film een disclaimer krijgt. "Ik heb niet ontkennend of bevestigend gereageerd op dat verzoek, maar ik heb de neiging om nu wel ontkennend te reageren", zegt Verdonk. "In mijn optiek is een disclaimer gewoon een kijkwijzer, maar misschien komt er nog wel een waarschuwende zin in. We claimen niet de waarheid te vertellen met de film, maar we gaan een waarschuwende boodschap ook niet framen naar de mening van andere mensen."

Controversieel

De producent vindt het daarnaast bijzonder dat al een mening over de film is gevormd, terwijl slechts de trailer is verschenen. "Het is een controversieel onderwerp dat reacties oproept, dat begrijpen we zeker. Maar het is een gesprek dat ik eigenlijk pas wil voeren als de film is gezien. Dan pas kun je het gesprek op een redelijke manier voeren."

De FIN en ook veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden kritiek op de trailer om de wijze waarop militairen zijn neergezet. Zo worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen en draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor.

Door: ANP

20 september '24 (13:34)

"Gezellig druk" in Spoorwegmuseum door belangstelling koninklijke trein

Er is vrijdag veel belangstelling voor de koninklijke trein SR10 in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dat laat een woordvoerder van het museum aan het ANP weten. De SR10 is vrijdag voor het eerst open voor het publiek.

20 september '24 ( 8:27)

Vrijdagavond Slag om Arnhem herdacht

In Arnhem wordt vrijdagavond de Slag om Arnhem herdacht. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat geallieerde luchtlandingstroepen de brug over de Rijn in die stad in handen probeerden te krijgen. Die poging mislukte en daarmee werd het einde van Operatie Market Garden ingeluid.

19 september '24 (13:47)

Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman op 66-jarige leeftijd overleden

Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP bekendgemaakt. Bouwman had longkanker, maar overleed volgens zijn familie toch nog "vrij plotseling".

19 september '24 (13:03)

Extra optredens Harrie Jekkers in Koninklijke Schouwburg Den Haag

Harrie Jekkers geeft in juli extra optredens met zijn nieuwe voorstelling In mijn liedjes kan ik wonen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dat heeft het theater op zijn website gemeld. Jekkers speelt de liedjesshow tot half maart op zondagen in de Koninklijke Schouwburg. In de zomer zijn er nu extra zondagen bijgeboekt, om de geplande reeks uitverkocht is.

19 september '24 (10:10)

Johannes Vermeerprijs naar illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist

De Johannes Vermeerprijs 2024 is toegekend aan illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist. Volgens de jury "ademt haar werk een vrije en open manier van denken, sociale bewogenheid en een liefde voor de kleine en grote mens. Ogenschijnlijk eenvoudig, altijd herkenbaar en treffend, soms verlangend, dan weer surrealistisch, altijd schitterend."

19 september '24 (10:02)

Volledige archief Ivo Niehe overgedragen aan Beeld & Geluid

Tv-maker Ivo Niehe heeft zijn volledige archief overgedragen aan Beeld & Geluid. Dat heeft het instituut donderdag bekendgemaakt. De collectie bestaat uit een grote verzameling van opnames uit zijn programma's. Beeld & Geluid spreekt van "een waardevolle aanvulling op de collectie".

18 september '24 (12:34)

Sluiting dreigt voor uniek museum dat taboe op mentale gezondheid doorbreekt

Door financiële problemen, dreigt Museum voor de Geest in Haarlem te verdwijnen. Dit is het enige museum in Nederland dat het taboe en stigma dat rust op het bespreken van de mentale gezondheid doorbreekt. Dit melden MIND en het Museum van de Geest. 

18 september '24 ( 8:30)

Telefilm Project Herbert gaat in première op Nederlands Film Festival

De telefilm Project Herbert van regisseur Barbara Bredero beleeft op 23 september de première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het is voor het eerst in jaren dat een telefilm, die wordt gemaakt voor uitzending op televisie, een premièreavond op het evenement krijgt. Het NFF vindt de film, met in de hoofdrollen Thomas Höppener en André Dongelmans, zo bijzonder dat er een speciale avond in Kinepolis Jaarbeurs is georganiseerd.

17 september '24 ( 8:57)

Eerste Nederlandse auteur op shortlist Booker Prize

De Nederlandse auteur Yael van der Wouden staat met haar boek The Safekeep op de shortlist van de Booker Prize. Het boek, dat in Nederland vertaald is naar De bewaring, is een van de zes kanshebbers voor de Britse literatuurprijs. De shortlist werd maandagavond bekendgemaakt. Op de longlist stonden nog dertien titels.

17 september '24 ( 8:55)

Operatie Market Garden herdacht op verschillende plekken in Nederland

Het is dinsdag precies tachtig jaar geleden dat geallieerde troepen tijdens Operatie Market Garden via Noord-Brabant en Gelderland probeerden op te rukken naar nazi-Duitsland, om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plaatsen in die regio wordt stilgestaan bij de eerste dag van het geallieerde offensief.