Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Acteur Bram van der Vlugt (86) overleden aan corona

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Acteur Bram van der Vlugt is zaterdag overleden. Hij stierf in zijn slaap aan de gevolgen van het coronavirus, meldt zijn agentschap Performer Agency. Hij was 86 jaar.

Van der Vlugt stond nog steeds op het podium en is vooral bekend vanwege zijn rol als Sinterklaas. Begin deze maand behaalde De Grote Sinterklaasfilm waarin hij speelde de status Gouden Film. Ook had hij rollen in Memorandum van een Dokter, Medisch Centrum West, Unit 13, Keyzer en de Boer en recent nog in Dokter Deen.

De acteur was in 1970 één van de oprichters van Toneelgroep Sater. Hij ontving in 2000 de prestigieuze Louis d'Or voor zijn rol als Nils Bohr in het toneelstuk Kopenhagen. Ook was hij ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bewondering

"Voor de komende jaren stonden er meerdere nieuwe projecten gepland waaronder een nieuwe tournee, een reprise en twee speelfilms", schrijft zijn agent. "Bram van der Vlugt wilde nog lang geen afscheid nemen van dit vak en het vak niet van hem." Over acteren op hoge leeftijd zei Van der Vlugt: "Ik kan nog aardig praten, denken, lopen en onthouden en dan kun je toneelspelen."

Acteur Stefan de Walle is geschrokken van het overlijden van Van der Vlugt. Hij noemt het verdrietig en schokkend dat zijn voorganger als 'raadgever van Sinterklaas' er niet meer is. "Lees net het schokkende intens verdrietige bericht dat Bram van der Vlugt is overleden", schrijft De Walle op Twitter. "Ik wens zijn familie, vrienden, dierbaren heel veel sterkte en kracht toe. Voor velen zal dit als een groot verlies voelen, dat is het ook. R.I.P. Grote sterke getalenteerde man! Vol bewondering." De Walle trad in 2010 voor het eerst aan als 'beste vriend' van de goedheiligman. Daarvoor verrichte Van der Vlugt die taak, al sinds 1986.

Aangeslagen

Veel Bekende Nederlanders reageerden zaterdag meteen aangeslagen op het nieuws over de dood van Van der Vlugt (86). Op Twitter delen BN'ers elkaars eerbetoon aan de acteur. "Geweldig acteur, briljant 'raadgever' van Sinterklaas maar bovenal mooi mens is overleden. Ik ben er heel erg stil van en wens zijn familie heel veel sterkte", schrijft presentator Jochem van Gelder. Acteur Kasper van Kooten vindt het ook heel verdrietig. "Een lieve en getalenteerde man. Veel sterkte voor de naasten." Actrice en zangeres Ricky Koole deelt dat gevoel: "Oooh Nee... wat vreselijk verdrietig. Die lieve Bram...".

Ook presentator en recensent Cornald Maas is aangedaan. "De grootse Bram van der Vlugt overleden. Tot op het laatst volop in het leven, en in het theater. Welbespraakt, erudiet, geestig, met een grote liefde voor taal, en met een grote belangstelling voor het verleden dat ons verbindt."

Bram van der Vlugt laat een vrouw, vijf kinderen en drie kleinkinderen achter. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

Door: ANP

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.