Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Musea willen perspectief'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De Museumvereniging is "teleurgesteld" over het besluit van het kabinet om de musea voor de derde keer dit jaar te sluiten. "Musea hebben nu des te meer behoefte aan perspectief op heropening en versoepeling van de coronamaatregelen", aldus directeur Mirjam Moll.

Premier Mark Rutte kondigde maandagavond aan dat musea, net als andere takken van de vermaaksector zoals theaters, bioscopen, dierentuinen en attractieparken de deuren tot 19 januari moeten sluiten, om het aantal coronabesmettingen te doen dalen. "Juist in deze periode van het jaar is dat een ingrijpend besluit van het kabinet", zegt Moll. "Musea keken reikhalzend uit naar de kerstvakantie omdat hun verwachting was dat de beperkte bezoekcapaciteit dan, net als in de herfstvakantie, nagenoeg volledig benut zou worden. Juist voor families, gezinnen en millennials hebben veel musea speciaal aanbod ontwikkeld."

Moll wil dat musea in staat worden gesteld om zich goed voor te bereiden op de heropening vanaf 20 januari. De Museumvereniging roept het kabinet op een routekaart voor de culturele en creatieve sector op te stellen, zodat de branche makkelijker kan inspelen op wijzigingen in het overheidsbeleid. "Ook inzichten uit proeftuinen, fieldlabs en andere ontwikkelingen kunnen hierop van invloed zijn. Want de omgang met de coronapandemie is vooral gebaseerd op voortschrijdend inzicht."

Nieuwe slag

Na de heropening na de eerste lockdown kwamen veel minder mensen naar de musea door de beperkingen, de geringe aantallen buitenlandse toeristen en doordat belangstellenden zelf toch liever de kat uit de boom keken. De vraag rijst welke musea deze nieuwe slag, een wekenlange sluiting deels ook in de kerstvakantie, niet meer kunnen hebben.

De Museumvereniging verwachtte in september al een daling van 33 miljoen bezoekers vorig jaar naar ongeveer 9 miljoen bezoeken dit jaar. De verwachting was toen al dat de publieksgerelateerde inkomsten over dit jaar met 60 procent zouden dalen. De omzet van de musea was vorig jaar 1,1 miljard. Daarvan kwam de helft uit subsidies en de helft uit eigen inkomsten: entree, winkel, horeca, sponsoring, giften en zaalverhuur. Diverse musea zijn al ruim voor deze nieuwe lockdown begonnen met reorganiseren en het ontslaan van medewerkers.

De Museumvereniging wil dat het kabinet nog eens goed naar de werking van een aantal steunmaatregelen kijkt. Zo gebruiken gemeenten geld dat bedoeld is als noodsteun voor de culturele sector niet altijd ook daadwerkelijk voor musea en andere culturele instellingen, aldus de vereniging. Ook wil de vereniging dat binnen de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) beter rekening wordt gehouden met de seizoenspieken.

Door: ANP

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.