Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Figuranten 'Slag om de Schelde' maakten zich op set zorgen over sombere Gijs Blom

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Gijs Blom kreeg vorige jaar toestemming van de Toneelschool Amsterdam om een paar maanden vrij te nemen voor de opnames van De Slag om de Schelde. De 23-jarige acteur, die doorbrak met films als Jongens en Pijnstillers, dompelde zich onder in de belevingswereld van een Nederlandse tiener met nazisympathieën die bewust aan het Russische front gaat vechten.

"Als je zo iemand speelt, sta je al in de eerste minuut 10-0 achter", lacht hij. "En toch is het de bedoeling dat de kijker voor Marinus gaat begrijpen waarom hij deze keuzes maakte in oorlogstijd." Blom keek talloze oorlogsfilms en las boeken en documentaires over Nederlanders die in de oorlog met de nazi's heulden. "Ongeveer 25.000 landgenoten meldden zich aan het oostfront. Sommigen geloofden in de ideologie van Hitler. Maar er waren ook mensen die avontuur zochten en zich niet met politiek bezighielden. Sommigen werden enorm gegrepen door het militaire vertoon van de Duitsers, of geloofden in een verknipt romantisch beeld dat ze van oorlog hadden. Niets is zwart-wit, ook niet in tijden van oorlog."

De acteur vindt het belangrijk dat ook zijn generatie de mechanismes achter de oorlog gaat snappen. "Op school leerde ik dat het lang geleden was en dat de vreselijke dingen die toen plaatsvonden nooit meer zouden kunnen gebeuren. Dat conflicten niet meer zo uit de hand kunnen lopen. Wie een beetje het nieuws volgt, snapt meteen dat dat niet zo is en dat we heel hard moeten werken om te voorkomen dat dit soort dingen weer kunnen gebeuren."

Muur met aantekeningen

De acteur zonderde zich wekenlang af en maakte in zijn huis een muur met aantekeningen over zijn personage. Hij verzon zelfs een achtergrond voor de vriendschap met een kameraad die hij verliest tijdens een tankaanval aan het front: "Ik moest mijn eigen vooroordelen over Marinus kwijtraken om het publiek mee te laten gaan in zijn onwetendheid."

Ook trainde hij hard en at minder om er jonger en spichtiger uit te zien. "Regisseur Matthijs van Heijningen heeft me op een gegeven moment gezegd dat het genoeg was. Toen ik in de spiegel keek, begreep ik meteen wat hij bedoelde." Op de set was Blom doorlopend gefocust; pas aan het einde van de draaidag durfde hij weer te ontspannen. "Figuranten vroegen of het wel goed met mij ging, omdat ik nooit lachte."

Misschien ging hij wel te ver voor deze rol, analyseert de acteur naderhand. "Ik kan mijzelf heel erg verliezen in de voorbereidingen of op een set. Daar geniet ik ook heel erg van, het geeft zo’n energie om dit soort kansen te krijgen als acteur. Maar ik ben blij dat ik op de Toneelschool ook leer hoe je daar soms beter maat in kan houden." De Slag om de Schelde draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Door: ANP

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.