Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jandino bewaakt zijn dierbare Bon Bini-reeks als een moederkloek

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Theatershows, inmiddels drie bioscoopfilms, een eigen kiprestaurant: het Bon Bini-imperium van Jandino Asporaat blijft verder uitdijen. Toch is de 39-jarige komiek heel voorzichtig met zijn geesteskindje. Hij gaat maar zelden in op aanbiedingen van grote bedrijven om snel geld te verdienen met zijn typetjes en vondsten.

"Toen ik vijftien jaar geleden de eerste sketches bedacht, had ik niet durven dromen dat ik in 2020 over de derde bioscoopfilm zou praten", lacht Asporaat. "Elke keer verbaast het succes mij weer. De eerste Bon Bini-film hadden we ingeschat op zo’n 70.000 mensen. Je kunt je voorstellen hoe ik keek toen we de half miljoen bezoekers aantikten."

Typetjes als Judeska of Gerrie de Waal zijn immens populair. Maar toch houdt de geestelijk vader de boot doorgaans af als bedrijven zich melden met een commercieel ideetje. "Al tien jaar hebben mensen gevraagd of ze een echt FC Kip-restaurant mochten openen. Maar ik wil dat alleen doen als ik écht een goed gevoel erbij heb. Dit jaar was dat eindelijk het geval." Asporaat past er met klem voor om zijn eigen vondsten uit te gaan melken. "Dat is niet eerlijk naar de fans toe, en niet naar mijn personages zelf. We hadden ja kunnen zeggen tegen beddengoed, T-shirts, potloden, het had allemaal gekund."

De belangrijkste drijfveer van Jandino blijft dat hij mensen blij wil maken met zijn werk en zijn grappen. "Er is op dit moment weinig waar mensen méér naar snakken dan anderhalf uur ongegeneerd lachen. Gewoon even alle ellende van het afgelopen jaar vergeten. Ik denk echt dat komedie een helend effect kan hebben in een somber jaar als dit."

Toekomst van Curaçao

De acteur levert met Bon Bini: Judeska in da house weer een komedie af. Tegelijkertijd heeft Asporaat ook een heel andere kant. Zo probeert hij mee te denken over de toekomst van Curaçao, het eiland waar hij geboren is. "Met werkgroepen probeer ik ideeën te ontwikkelen om het onderwijs en de economie op het eiland een positieve impuls te geven. Ik denk mee over hoe we profijt kunnen hebben van een energietransitie op het eiland, of wat een flinke investering in IT-technologie kan betekenen."

Een benefiet voor het eiland, dat zwaar te lijden heeft onder corona, leverde recent ruim 1 miljoen euro op. "Ik hoef daar geen credits voor. Maar het is soms wel vreemd dat mensen die kant van mij niet lijken te willen zien. Dat is een klein nadeel van groot worden met komedie. Barry Atsma of Nasrdin Dchar hebben daar volgens mij nooit last van."

Bon Bini: Judeska in da house draait vanaf vandaag in de bioscopen.

Door: ANP

21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.