Inboedel failliet restaurant Garoeda via veiling deels naar Haags Historisch Museum

De veiling van de kunstcollectie van Indisch restaurant Garoeda in Den Haag, dat onlangs failliet werd verklaard, heeft bijna 48.000 euro opgebracht. Dat is drie keer zo veel als was verwacht. Het Haags Historisch Museum was de actiefste bieder op de kunstveiling. Het museum had op twintig voorwerpen het hoogste bod.

Onder die biedingen was een koperen Garoeda olielamp. Met een bedrag van 1525 euro was dit het kavel dat het meeste opbracht, aldus online veilinghuis BVA Auctions.

"Wij zijn zeer tevreden met de hoge opbrengst en de mogelijkheid die er is geboden aan zo veel bieders om een tastbare herinnering aan deze historische plek te bemachtigen", zei curator Christiaan Mensink die opdracht had gegeven tot de online veiling via BVA Auctions.

Tentoonstellen

Lex Tilborg, conservator van het Haags Historisch Museum, zei dat het de bedoeling is de verworven stukken te gaan tentoonstellen: "We hebben echter nog geen concrete plannen. Het materiaal biedt veel potentie, het zou bijvoorbeeld fantastisch zijn in een tentoonstelling over Indisch Den Haag of over Haagse eetcultuur."

Garoeda, tussen Paleis Noordeinde en het Binnenhof gelegen, ontving tientallen jaren allerlei kopstukken, waaronder politici, en veel mensen die nog in het toenmalige Nederlands-Indië hadden gewoond.

Door: ANP