Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote Rolling Stones-expo gaat open in Groninger Museum: dit kun je verwachten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Bezoekers kunnen vanaf vrijdag naar het Groninger Museum voor de grote tentoonstelling over The Rolling Stones. De expositie, die in de middag virtueel wordt geopend door zanger Mick Jagger, begint vanwege de coronasluiting twee weken later dan gepland, maar aan de crisis had het museum sowieso al een grote kluif.

"Dat was onze grootste uitdaging", vertelt directeur Andreas Blühm. "Alle plannen waren al op de millimeter uitgetekend, maar om alles helemaal coronaproof te maken moesten we weer terug naar de tekentafel."

Zo werd besloten om een extra verdieping van het museum te gebruiken. "Dat is duizend vierkante meter extra zonder dat er extra objecten zijn toegevoegd. Alles zodat bezoekers veilig kunnen rondlopen."

Ervaringen

Dat is gelukt, vertelt Blühm trots over de expositie die eerder al te zien was in onder meer Londen en de Verenigde Staten. "Het is echt heel mooi geworden. Er zijn meer dan vierhonderd bijzondere objecten te zien, maar er zijn ook ervaringen waardoor de bezoekers zich echt bevinden in de wereld van The Rolling Stones."

Zo’n ervaring is bijvoorbeeld de grote ‘panoramamuur’ waarop oude optredens van de Stones worden geprojecteerd. Ook is er een muziekstudio nagebouwd en kunnen bezoekers rondlopen door het eerste appartement van de band. "Een uitermate smerige bende", zegt de directeur lachend. "Zo zie je hoe ze zijn begonnen. Zonder geld voor de was en geen zin in de afwas, maar alle tijd om een beetje blues te maken."

Muziekgeschiedenis

Objecten die bezoekers kunnen zien zijn onder meer instrumenten, kostuums en platenhoezen. "En van die platenhoezen ook de ontwerpen. Van Sticky Fingers zie je bijvoorbeeld niet alleen het eindresultaat van Andy Warhol, maar ook de concepten ervoor."

Blühm verwacht veel fans in Groningen maar denkt dat The Rolling Stones - Unzipped, die tot en met 27 februari te zien is, ook interessant is voor anderen. "We hopen juist niet alleen de superfans aan te trekken. Het is een lesje muziekgeschiedenis en verbeeldt een bepaalde tijdsgeest. Dat is ook leuk als je nog niet heel bekend bent met hun muziek."

Nu de tentoonstelling later opent dan gepland en vanwege de coronacrisis met minder bezoekers plaatsvindt zou hij mogelijk langer kunnen doorgaan. "Dat kan natuurlijk niet onbeperkt, maar misschien dat dat wel gebeurt. We moeten even kijken hoe het loopt."

Door: ANP

The Rolling Stones - Unzipped | Groninger Museum | 19 november 2020 tot en met 28 februari 2021

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.