Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VSCD: bijna helft theaters opent dit jaar niet meer de deuren

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bijna de helft van de Nederlandse theaters opent vermoedelijk dit jaar de deuren niet meer. De VSCD, de koepel van schouwburgen en andere podia, heeft dit gemeld op basis van een enquête onder zijn 136 leden. Hieruit blijkt dat een groot deel van de theaters het logistiek niet meer kan bolwerken om dit jaar de deuren te openen en zich liever wil richten op het nieuwe jaar.

Het gaat zowel om kleine als grote theaters die niet meer opengaan in 2020. Tot deze groep behoort een aantal kenmerkende podia als DeLaMar in Amsterdam, Diligentia in Den Haag en Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Ook bijvoorbeeld Theater Carré heeft op de website alleen nog een aantal voorstellingen van de eindejaarsshow van Youp van ‘t Hek aangekondigd staan, en zelfs hiervan is niet zeker of Youp ze wel gaat spelen.

"De veranderende coronaregels en de onduidelijkheid die de overheid geeft over de nabije toekomst zijn loodzwaar voor de podia", legt een woordvoerder van VSCD uit. "Het is logistiek niet meer te bolwerken om elke keer de voorstellingen af te gelasten en weer alle bezoekers op te moeten bellen en de tickets te moeten restitueren." Bovendien is het aanbod momenteel minimaal. "Ook de meeste artiesten zien dit als een verloren jaar en hopen volgend jaar weer aan de slag te kunnen. Het is voor niemand op welke manier dan ook lucratief om nu iets te spelen." Dat de theaters vermoedelijk later deze week weer dertig mensen mogen ontvangen, doet daar volgens de woordvoerder niets aan af.

Wel bezuinigingen, nog geen faillissementen

Overigens probeert de rest van de theaters nog wel voor zover mogelijk voorstellingen op het podium te brengen. "De meeste theaters vinden dat cultuur aanbieden een kerntaak is die boven alles verheven is: dit is waar wij voor staan. Maar er is momenteel niemand die daadwerkelijk geld verdient met dat soort avonden voor een handvol bezoekers."

Vrijwel alle theaters in Nederland hebben de afgelopen maanden flink moeten bezuinigen, blijkt ook uit de enquête van de VSCD. Het is niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen dit heeft gekost. Echte faillissementen hebben zich voor zover bekend nog niet voorgedaan. "Dat hebben de steunmaatregelen van de landelijke overheid, provincies en gemeenten tot nu toe weten te voorkomen. Maar alle financiële reserves zijn op. Dus de podia zijn nog lang niet uit de gevarenzone."

Door: ANP

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.