Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

50e Filmfestival Rotterdam wordt een gespreid evenement

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
International Film Festival Rotterdam (IFFR) spreidt volgend jaar zijn 50e editie vanwege het coronavirus uit in meerdere delen. Het festival begint van 1 tot 7 februari met vertoningen die in het teken staan van de competitieprogramma's en eindigt met een feestelijk programma in de week van 2 tot 6 juni. In de periode daar tussen zijn er allerlei activiteiten, zoals exposities en presentaties, die in het teken staan van IFFR.

Aanvankelijk stond de jubileumeditie gepland voor de periode van 27 januari tot en met 7 februari. Vorig jaar kwamen er 340.000 bezoekers af op het IFFR. Volgens festivaldirecteur Vanja Kaludjercic is het met de huidige coronamaatregelen voorlopig onmogelijk met grote groepen mensen samen film te kijken. "Met de nieuwe richting die we in 2021 kiezen, gaan we voorbij onze gebaande paden."

Competities

De filmvertoningen in februari zijn zowel fysiek als online, waarbij de nadruk ligt op de Tiger Competition, de Ammodo Tiger Short Competition, de Big Screen Competition en de voorpremières van distributeurs. De awardshow staat gepland op 7 februari. In Nederland zijn de films te zien voor publiek, maar wereldwijd kunnen ook de pers en de filmindustrie het festival van een afstand meebeleven. In de buitenlucht zijn er onder de noemer Tiger On The Loose interactieve installaties te zien.

Het tweede deel, van 2 tot 6 juni, is niet toevallig gekozen want in deze periode vond de allereerste festivaleditie ooit plaats. De organisatie belicht dan onder meer met een speciaal jubileumprogramma de lange en rijke geschiedenis van het IFFR, waar ook internationale gasten weer welkom zijn. Op het programma staan niet alleen films gepland in Rotterdam, maar in steden door heel Nederland en een reeks openluchtpresentaties.

Kaludjercic: "Met dit aangepaste festivalprogramma blijft IFFR films die ons na aan het hart liggen beschikbaar stellen voor een breed en divers publiek, zowel professioneel als niet-professioneel."

Door: ANP

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.