Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Museumvereniging: 'Musea bieden troost, inspiratie en mentale fitheid: sluit ze niet!'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Museumvereniging ziet dat een museumbezoek "juist nu in deze tweede coronagolf van belang is" en hoopt dat het kabinet de vermeende plannen om theaters en musea te sluiten, niet doorzet. "Musea bieden troost, inspiratie en ook mentale fitheid, en die is in deze tweede coronagolf in het geding", zegt directeur Mirjam Moll.

In de wandelgangen klinkt dat het kabinet van plan zou zijn theaters, bioscopen en musea te sluiten. Dinsdagavond staat er weer een persconferentie gepland waarin eventuele nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd. Eerder werd de culturele sector nog buiten schot van verscherpte maatregelen gelaten, waar horeca, sportverenigingen en winkels wel extra beperkingen kregen opgelegd. Op dit moment is er nog geen overeenstemming, maar het lijkt erop dat de cultuursector ook de deuren voor twee weken moet gaan sluiten.

'Voor sociale en mentale fitheid is cultuurbezoek heel belangrijk'

Moll wil niet speculeren over de beweegredenen van het kabinet en stelt voorop dat "zij informatie hebben die ik niet heb". Toch hoopt ze dat het kabinet haar argumenten meeneemt in de moeilijke beslissing die het moet nemen . "Qua sociale en mentale fitheid is cultuurbezoek heel belangrijk. Dat kan uitermate veilig en verantwoord plaatsvinden door de strikte protocollen en lage bezoekersaantallen die we hanteren", zegt Moll. "Bij ons zijn geen brandhaarden bekend van corona", besluit ze.

Groninger Museum

Ook directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm vraagt zich af of de sluiting van musea iets bijdraagt. "Binnen heerst met ventilatie een superklimaat, men draagt een mondkapje, er is afstand, je zit niet op een plek samen bij elkaar maar beweegt." In het noorden is het nieuws hard aangekomen. "Ik wacht liever af wat ze morgen zeggen, maar als zo is, is het voor ons een drama", zegt Blühm. Op 14 november staat daar de opening van de grote tentoonstelling over The Rolling Stones gepland. Naast een enorme financiële investering is er ook groot ingezet op de coronamaatregelen, waaronder een verdubbeling van het oppervlakte om afstand te houden en de bouw van een tweede trappenhuis, vertelt Blühm. Met een tijdelijke sluiting van twee weken zal het museum inkomsten van vijf dagen missen. "Maar langer mag het niet duren", zegt de directeur. "Vooral de onzekerheid is een drama."

Door: ANP

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.