Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Expositie Ed van der Elsken in het Rijksmuseum toont werkwijze fotograaf

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Een deel van het werkachief van fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) is vanaf vrijdag te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. De expositie geeft volgens Mattie Boom, conservator fotografie, een inkijk in hoe hij werkte maar geeft ook een goed beeld van de opkomst van de fotografie.

De tentoonstelling, die tot en met 10 januari is te zien, volgt nadat het Rijks recent samen met het Nederlands Fotomuseum de nalatenschap had verworven van Van der Elsken, een van de bekendste fotografen van Nederland. Het betreft zo'n 10.000 werken.

Ed van der Elsken: Crazy World

De expositie Ed van der Elsken: Crazy World toont ruim honderd beelden, ontwerpen voor fotoboeken, omslagontwerpen en contactvellen. "Je kijkt als bezoeker over zijn schouder mee", zegt Boom. "Je ziet welke keuzes en composities hij maakte."

In plaats van het verzamelen van de beste werken zijn er op deze tentoonstelling soms meerdere afdrukken te zien van een bepaalde foto, die allemaal net iets anders zijn. Ze tonen sporen van beslissingen, twijfels en overwegingen bij het fotograferen en afdrukken.

Koningin Elizabeth II

Het archief bevatte volgens de conservator zowel bekende als minder bekende beelden. Zo maakten de musea vorige week al bekend dat een ontwerp werd gevonden voor een fotoboek dat hij nooit heeft uitgegeven en dat nu alsnog postuum wordt uitgebracht, onder de titel 'feest'. In het boek staan foto's van feestelijke gebeurtenissen, zoals van het concert van Louis Armstrong in Amsterdam in 1959, de verjaardag van Hugo Claus in hetzelfde jaar en het staatsbezoek van koningin Elizabeth II een jaar eerder.

Ed van der Elsken maakte vooral naam met zijn fotoboeken Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés (1956) en Sweet Life (1966). Hij fotografeerde het liefst mensen.

Door: ANP

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.