Gouden Kalveren 2020

De familiefilm Kapsalon Romy van Mischa Kamp is vrijdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film over de relatie tussen een jong meisje en haar dementerende oma verzilverde vier van de vijf nominaties. Alleen het Kalf voor beste film won Kapsalon Romy niet; deze ging naar het magisch-realistische drama Buladó van regisseur Eché Janga.

Romy sleepte de prijzen in de wacht voor beste actrice (Beppie Melissen), bijrol (Noortje Herlaar), scenario (Tamara Bos) en regie. Voor regisseur Mischa Kamp was het de eerste maal dat zij een Kalf won. Eerder werd zij wel genomineerd voor het coming of age-drama Jongens. Het zijn niet de eerste prijzen voor Kapsalon Romy; in het buitenland werd de film al talloze malen bekroond. Zo werd de familiefilm eind 2019 uitgeroepen tot beste Europese film van het jaar.

De prijs voor beste film was het enige Kalf voor Buladó. Het drama, met in de hoofdrollen Everon Jackson Hooi, Felix de Rooy en Tiara Richards, vertelt over een alleenstaande vader op Curaçao van wie het dochtertje contact wil leggen met de geest van haar overleden moeder.

Beste acteurs

De prijzen voor beste acteurs gingen naar Beppie Melissen (voor haar oma-rol in Kapsalon Romy) en Shahine el-Hamus, voor zijn hoofdrol in De Belofte van Pisa. De verfilming van het boek van Mano Bouzamour over een jongen van Marokkaanse komaf die op het conservatorium gaat studeren, won ook de prijs voor beste muziek. De beeldjes voor beste bijrollen waren voor Noortje Herlaar (Kapsalon Romy) en Bilal Wahib (Paradise Drifters).

Bij de televisieprijzen was het drama Red Light van Halina Reijn en Carice van Houten de grote winnaar. De serie over drie vrouwen die uit de prostitutie willen stappen won de beeldjes voor beste tv-serie en beste actrice (Halina Reijn).

Twee kanshebbers bleven met vrijwel lege handen staan. De zwarte komedie Bumperkleef, over een verkeershufter die een argeloos gezinnetje belaagt, verzilverde slechts een van de vijf nominaties, voor beste sound design. De komedie De Beentjes van Sint-Hildegard, met meer dan 700.000 bezoekers de grootse Nederlandse bioscoophit van het jaar, won geen enkel Kalf. Herman Finkers was genomineerd voor beste scenario, maar moest het afleggen tegen Kapsalon Romy.

Door: ANP