TINA-musical scène voor scène coronaproof gemaakt

De musical TINA over het leven van Tina Turner keert na een afwezigheid van acht maanden in november weer terug in het Beatrix Theater Utrecht. Maar voordat het zover is, moet de hele voorstelling coronaproof worden gemaakt.

"Scène voor scène is de show door het productieteam in Londen doorgelopen. Waar dat nodig was, is het aangepast zodat het voldoet aan de nieuwe regels", vertelt producent Albert Verlinde bij de hernieuwde start van de repetities donderdag aan het ANP. "Vechtscènes en zoenscènes worden bijvoorbeeld aangepast. Daar wordt de komende tijd een geheel nieuwe choreografie voor bedacht."

Aanvankelijk zou de musical, met Nyassa Alberta in de hoofdrol, pas in maart 2021 weer van start gaan, maar producent Stage Entertainment zag door de versoepelingen van het kabinet al eerder mogelijkheden. Verlinde: "Dat was ontzettend fijn. Het is een teken van hoop voor de hele sector. Deze eerste repetitiedag is daarom ook heel bijzonder. Maar zakelijk gezien kan het natuurlijk niet uit. We zitten nog altijd in zwaar weer."

Geen zwakkere versie

In de zaal zullen maximaal 450 stoelen worden gebruikt en overal wordt 1,5 meter afstand gehouden. Hoe de coronaproof versie van TINA er precies uit komt te zien, weet Verlinde nog niet. "We laten de musical natuurlijk wel in zijn waarde, het hart van de voorstelling blijft bestaan. Het moet geen zwakkere versie van het origineel worden. Ik heb er alle vertrouwen dat het heel mooi gaat worden. In Londen zeggen ze zelfs dat het nog mooier wordt."

De eerste voorstelling is op 1 november, een week later gaat de musical opnieuw in première. In februari gebeurde dat ook al, maar toen moest het theater in maart alweer de deuren sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Door: ANP