Museon opent deuren collectiedepots voor kijkje achter de schermen

Elke woensdag- en vrijdagmiddag opent het Museon in Den Haag voor een aantal bezoekers de deuren van zijn collectiedepots. Daarmee geeft het museum een uniek kijkje achter de schermen. Dit meldt Museon.

Onder het Museon bevindt zich een eigen wereld. In drie grote depots bewaart het museum meer dan 300.000 objecten - van krokodillen tot Inuit kano’s, van fossielen van dinosaurusuitwerpselen tot Egyptische mummiekisten en stoommachines. Selecties hiervan zijn te zien in de tentoonstellingen. Het Museon wil van zijn collecties meer laten zien en biedt nu de gelegenheid om deze grote en gevarieerde collectie in het depot te bekijken onder begeleiding van een museummedewerker.

Exclusief depotbezoek

Normaal gesproken zijn de collectiedepots niet bereikbaar voor bezoekers. Alleen collectiemedewerkers en onderzoekers aan de collectie hebben hiertoe toegang. Hoe vaker mensen de depots betreden hoe meer schommelingen in het klimaat optreden. Veel van het opgeslagen erfgoed is kwetsbaar, waardoor verstoringen in de bewaaromstandigheden zoveel mogelijk worden vermeden. Om deze reden kunnen zes bezoekers per keer een rondleiding krijgen.

Binnen het museum en de depots worden de anderhalve meter en de RIVM-richtlijnen gehanteerd; de bezoeker krijgt hierover ter plaatse uitleg. De depots hebben loopbruggen met stalen roosters en diverse trappen, het dragen van naaldhakken is niet mogelijk en de trappen vragen een goede fysieke gesteldheid.

Voor meer informatie en tickets, zie de website van Museon

Door: Nationale Recreatiegids