Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jongeren maken expo over hun Indische en Molukse roots voor Limburgs Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In een nieuwe tentoonstelling Van Daar, die vanaf 11 december te zien is in het Limburgs Museum, vertellen Limburgse jongeren met Indische en Molukse roots over hun familiegeschiedenis. Zo schijnen zij 75 jaar na de Japanse capitulatie en de daaropvolgende afwikkeling van ‘Indië’  hun eigen licht op een onderbelichte historie. Dit meldt het Limburgs Museum. 
De jonge gastcuratoren zullen in de aanloop naar de tentoonstelling hun eigen geschiedenis in Limburg onderzoeken. Onder begeleiding van stichting Zieraad (Yvette Kopijn en Helen Sumter) duiken ze in vier workshops in de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Ze maken kennis met stamboomonderzoek, duiken in de Indonesische en Molukse geschiedenis en interviewen hun eigen (groot)ouders. De resultaten van dit project Tracing your roots vormen vanaf 11 december de kern van de tentoonstelling Van Daar.
 

‘We willen een inclusief museum zijn’

 
Museumdirecteur Bert Mennings is overtuigd van deze nieuwe aanpak: “We willen een inclusief museum zijn. Daarom vragen we gastcuratoren van verschillende vakgebieden en gemeenschappen om een eigen perspectief te bieden op verleden, heden en toekomst van Limburg. Zo creëren we een meerstemmige dialoog. Als museum voor cultuur en geschiedenis in Limburg verzamelen, tonen en vertellen we alle verhalen van hier.”
 

Verzwegen geschiedenis 

 
Tussen 1945 en 1965 arriveerden tegen de 300.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië in Nederland. In Limburg kwamen veel Indische Nederlanders en Molukkers terecht. Die migranten hebben Limburg en Nederland voorgoed veranderd: naar schatting 2 miljoen Nederlanders hebben vandaag de dag een persoonlijke link met wat ooit Nederlands-Indië was.
 
Maar de komst naar Nederland betekende vooral een groot keerpunt in het leven van de migranten zelf. Een geschiedenis die niet altijd voldoende aandacht heeft gekregen. Niet van de overheid, niet van musea, en zelfs niet van alle betrokkenen: binnen sommige families werd er over de geschiedenis gezwegen. In de Nederlandse samenleving komt er steeds meer ruimte voor herbezinning op het koloniale verleden.
 

Cultuur van zwijgen

 
Yvette Kopijn (Gastcurator van de tentoonstelling Van Daar) van stichting Zieraad komt zelf uit een gemengd Nederlands-Indisch gezin. “Ik ondervond aan den lijve hoe migratie, een oorlogstrauma en de daaraan verbonden cultuur van zwijgen kunnen leiden tot gevoelens van uitsluiting, ontworteling en er niet mogen zijn,” zegt Kopijn. Met die ervaring probeert ze jongeren met hun (groot)ouders in gesprek te brengen.
 

Aanmelden Limburgse jongeren

 
Wie interesse heeft in zo’n rol als gastcurator kan zich vanaf melden bij het Limburgs Museum. De workshops zijn op zaterdag 10, 31 oktober, en op 7 en 14 november. Limburgse jongeren van 15 tot 35 jaar met wortels in Indië/Indonesië gaan samen met een groep van gelijkgestemden op zoek naar hun eigen roots en familiegeschiedenis. Vier zaterdagen lang duiken ze in de Indisch/Molukse geschiedenis, maken ze kennis met genealogie en stamboomonderzoek, en interviewen en filmen ze hun eigen (groot)ouders om familieverhalen vast te leggen. Het programma sluit af met een Familiedag, waarna het mogelijk is om deel te nemen aan de tentoonstelling Van Daar in het Limburgs Museum. Die expositie is te zien tot en met 28 maart 2021.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
21 mei '24 ( 8:59)

Paul Haenen schrijft nieuw toneelstuk over de formatie

Schrijver en acteur Paul Haenen schrijft voor het eerst in veertien jaar een nieuw toneelstuk. Het stuk De Formatie wordt begin juli gespeeld in Theater De Richel in Amsterdam. Dit is de nieuwe naam van het Betty Asfalt Complex, het theater in Amsterdam dat decennia van Haenen en zijn man was.

17 mei '24 ( 9:07)

Boekensector 'zeer bezorgd' over plannen voor btw-verhoging

De boekensector is "zeer bezorgd" over de plannen van het beoogde nieuwe kabinet om het btw-tarief op boeken te verhogen naar 21 procent. Dat laten de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) weten in een gezamenlijke reactie.

17 mei '24 ( 8:59)

Jerusalem Quartet treedt zaterdag toch op in Concertgebouw

Eén geannuleerd concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag gaat toch door. Dat meldt het Concertgebouw in een verklaring. De twee optredens waren eerder deze week geannuleerd "om aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Eén optreden zou donderdagavond plaatsvinden, het andere zaterdagavond.

16 mei '24 (11:48)

Tariefverhoging in coalitieakkoord: theaters maken zich zorgen

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hoopt dat het nieuwe kabinet de plannen om het btw-tarief op theaterkaartjes te verhogen, niet gaat doorvoeren. "Dit kabinet zegt op te willen komen voor ondernemers. Dat is mooi. Maar met een btw-verhoging worden juist culturele ondernemers die zonder subsidie werken het meest geraakt", aldus de VVTP. De verenging stelt dat de meeste Nederlanders naar theaterproducties gaan die geen subsidie krijgen, zoals musicals en andere grote producties.

16 mei '24 (11:04)

Japanmuseum SieboldHuis organiseert alweer 14e editie van Japanmarkt

Voor alweer het veertiende jaar op een rij organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Op zondag 19 mei opent directeur Kris Schiermeier de markt, in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan in Nederland hiroshi Minami. Ook is locoburgemeester Yvonne van Delft van de gemeente Delft bij de officiële opening om 12.00 uur aanwezig. De feestelijke aanwezigheid zal flink gehoord worden dankzij de oorverdovende Taiko-drums. Dit meldt het SieboldHuis. 

16 mei '24 ( 8:25)

Deze series maken kans op de Zilveren Nikowschijf

De dramaseries Bodem (BNNVARA) en De Joodse Raad (EO) en de documentaireserie De Afhaalchinees (Omroep Zwart) maken dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf. De RTL-realityserie B&B Vol Liefde krijgt van de jury van de prestigieuze televisieprijzen een speciale vermelding.

15 mei '24 ( 8:53)

Cabaretier George Groot (Don Quishocking) overleden

Cabaretier George Groot, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, aan het ANP. Groot is 82 jaar geworden. Hij leed sinds twee jaar aan kanker.

15 mei '24 ( 8:40)

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen "vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Het Concertgebouw wil zo "de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici garanderen".

15 mei '24 ( 8:36)

Rietveld Schröderhuis viert 100-jarig bestaan met festiviteiten

Het monumentale Rietveld Schröderhuis in Utrecht bestaat honderd jaar en die mijlpaal gaat het Centraal Museum de komende honderd dagen vieren, tot aan de verjaardag van de initiatiefnemer Truus Schröder. De wereldberoemde meubelmaker en architect Gerrit Rietveld heeft het vooruitstrevende woonhuis ontworpen, in samenspraak met opdrachtgever Schröder.

14 mei '24 (10:36)

Tentoonstelling van Jan-Willem Start Op! deze zomer in Beeld & Geluid

De ochtendshow Jan-Willem Start Op! krijgt deze zomer een eigen expositie in het museum Beeld & Geluid in Hilversum. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend in het programma.