Noah, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, Belgium, 2016 - beeld via persbericht Scheepvaartmuseum - foto bijgesneden

Van 18 september 2020 tot en met 5 april 2021 toont Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren. De fotoserie toont portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Dit meldt Het Scheepvaartmuseum.

Vanfleteren (België, 1969) is één van de meest bekende en gelauwerde fotografen van de Lage Landen. Zijn prortetserie Engelen van de Zee bestaat uit een serie aangrijpende portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene.
 

Engelen van de Zee

 
Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak: de ‘engelen van de zee’. Op internaat IBIS vinden zij een veilige thuishaven; het biedt hen een onderkomen, zorg en, bovenal, een toekomst. Voor het eerst wordt de gehele portretreeks samen met historisch foto- en filmmateriaal van IBIS in Nederland getoond. 
 

Aangrijpende portretten

 
Vanfleteren portretteerde de leerlingen van Koninklijk Werk IBIS in 2016, gekleed in hun traditionele uniform. Kinderen voor wie het leven nog moet beginnen. Enkelen van hen zijn stoere pubers en staren krachtig in de lens. Anderen ogen wat onzeker en moeten nog in hun grote jas groeien. De indringende portretten van Vanfleteren worden afgewisseld met historische beelden van het internaat van de afgelopen honderd jaar. Het geeft een inkijkje in de besloten en veilige wereld van de jongens, hun nieuwe ‘thuis’ en hun nieuwe identiteit als matroos.
 
Voor meer informatie, zie de websites van Het Scheepvaartmuseum en de Dutch National Portrait Gallery
 
Door: Nationale Recreatiegids