Campagne Prins Bernhard Cultuurfonds

Een op de tien mensen keek naar de onlinevoorstellingen die de cultuurwereld aanbood tijdens de lockdown wegens het coronavirus. Echt bezoek aan vooral bioscoop, festival of theater plus de daarmee samenhangende gezelligheid werden echter zeer gemist.

Dat meldt het Prins Bernhard Cultuurfonds op basis van een representatief onlineonderzoek, waarbij meer dan vijftienhonderd 18-plussers uit alle lagen van de bevolking een formulier volledig invulden. Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de toekomst van de cultuursector, aldus het fonds. Twee op de tien Nederlanders vinden de extra 300 miljoen euro overheidssteun aan de cultuursector ook nog niet voldoende, zo maakt het fonds verder op uit de onderzoeksresultaten.

Zeven op de tien mensen zouden het "heel erg" vinden als er door de coronacrisis culturele initiatieven en gezelschappen failliet gaan. Bijna twee derde van de mensen vreest dat de cultuursector niet snel zal herstellen van de crisis. Daar komt bij dat 19 procent denkt na de crisis minder culturele bezoeken te zullen afleggen. Vermoedelijk gaat het hier om mensen die zich ook dan zorgen zullen maken om hun gezondheid. Ruim 72 procent denkt net zo vaak te gaan.

Wervingscampagne

Het fonds, dat maandag precies tachtig jaar bestaat, begint op 17 augustus een fondsenwervingscampagne om de cultuurwereld soelaas te bieden. "In het onderzoek zien we ook dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om geven aan cultuur", zegt fondsdirecteur Adriana Esmeijer. Een op de tien mensen heeft tijdens de coronacrisis een donatie gedaan aan de culturele sector, bijvoorbeeld door niets terug te eisen voor het kaartje voor een vervallen voorstelling. Van deze groep geeft 60 procent normaal niet.

Genoemde actie krijgt hulp van 'boegbeelden' uit de cultuurwereld, onder wie songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy, fotograaf Anton Corbijn en Dolly Bellefleur ofwel Ruud Douma, bekend van zijn travestieact.

Door: ANP