Gregor Sneider West Den Haag

Cultuurinstelling West Den Haag, gevestigd in de voormalige ambassade van de VS in Den Haag, gaat als eerste in Nederland een solo-expositie organiseren van Gregor Schneider, een van de meest invloedrijke kunstenaars van de afgelopen drie decennia. In de expositie Tote Räume is een apart deel gewijd aan Geburtshaus Goebbels, het huis in Mönchengladbach-Rheydt waar Joseph Goebbels, de Rijksminister van Propaganda in Nazi-Duitsland, werd geboren. Dit meldt West Den Haag.

Gregor Schneider (Duitsland, 1969) wordt gezien als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de afgelopen drie decennia. Sinds de jaren ‘90 heeft Schneider in toonaangevende musea over de hele wereld solotentoonstellingen gepresenteerd, waaronder in het Musée d'Art Moderne de Paris, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en het Museo d’Arte Contemporena Roma. In 2001 won Schneider de Golden Lion op de Biënnale van Venetië, en sindsdien is zijn werk wereldwijd het onderwerp van discussies en controverses. Schneiders werk is een combinatie van architectuur, beeldhouwwerk en performance en becommentarieert de (historische) werkelijkheid. 
 

Geboortehuis Goebbels

 
In de tentoonstelling in Den Haag zal het baanbrekende werk van Schneider te zien zijn. Het toont een aaneenschakeling van kamers, beeldhouwwerken, menselijke figuren, foto’s en video’s tonen die vier decennia van radicale kunst bijeenbrengt. 
 
In de tentoonstelling is een aparte deel gewijd aan Geburtshaus Goebbels, het huis in Mönchengladbach-Rheydt waar Joseph Goebbels, de Rijksminister van Propaganda in Nazi-Duitsland, werd geboren. In Geburtshaus Goebbels traceert Schneider bijna letterlijk de wortels van de nazigeschiedenis en worden de fysieke fundamenten van Goebbels geboorteplaats blootgelegd - de oorsprong van zijn afkomst. Binnen het universum van Schneider is Geburtshaus Goebbels ook een opvolger van Haus u r, het ouderlijk huis van de kunstenaar, dat op steenworp afstand van het geboortehuis van Goebbels staat
 

Guantánamo Bay

 
Een andere installatie die te zien zal zijn is Interrogation Room, een ruimte die een kopie is van een van de gevangeniscellen in het detentiekamp Guantánamo Bay, het Amerikaanse detentiecentrum in het zuidoosten van Cuba. Opgenomen in de setting van West Den Haag, overschrijdt Interrogation Room de grenzen van de esthetica en krijgt het de status van een echte autoritaire ruimte.
 

Tentoonstelling Tote Räume

 
De tentoonstelling Tote Räume is van 29 augustus tot en met 6 december te zien bij West Den Haag, dat gevestigd is in het gebouw aan het Lange Voorhout, dat van 1959 tot 2018 de Ambassade van de Verenigde Staten in Nederland was. In de context van de expositie worden ook enkele performances opgevoerd. Daarnaast organiseert West Den Haag op vrijdag 29 november een internationaal symposium, met de werktitel: Gregor Schneider: Kunst im Kopf. Voor alle informatie, zie de website van West Den Haag
 
Door: Nationale Recreatiegids