Nederlandse film Porfotto staat op shortlist voor Studentenoscars

De Nederlandse studentenfilm Porfotto is in de VS doorgedrongen tot de halve finale van de Student Academy Awards. De film van regisseur Edson da Conceicao en scenarist Bodil Matheeuwsen staat op de shortlist voor de Studentenoscars in de categorie beste buitenlandse korte fictiefilm.

Porfotto won al meerdere buitenlandse prijzen, laat de Nederlandse Filmacademie donderdag weten. De film vertelt over drie Rotterdamse vrienden Em, Moreno en Kyon die een witwaspraktijk hebben overvallen. Hun vriendschap komt op scherp te staan als ze merken dat geld niet genoeg is om hun problemen op te lossen. De hoofdrollen worden vertolkt door Dalorim Wartes, Yannick Jozefzoon en Jhamal Emanuelson.

Nominatie

Het wordt eind augustus duidelijk of de Nederlandse film daadwerkelijk de lijst met nominaties behaalt. De laatste keer dat Nederland een Student Academy Award won, was in 2017. Toen kreeg Marit Weerheijm de prijs voor haar eindexamenfilm Grijs is ook een kleur. Eerder won ook regisseur Mike van Diem de prijs, voor zijn film Alaska.

De laatste Nederlandse productie die een 'echte' Oscar voor beste buitenlandse film was, was Karakter van Mike van Diem in 1998. De laatste genomineerde Nederlandse film in deze categorie was De Tweeling in 2004.

Door: ANP