© Tanya Klimovich – uit de serie ‘Space city’ (2020) - beeld via persbericht Noorderlicht

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020 gaat zaterdag 18 juli van start op vier locaties in Heerenveen en Groningen. Deze 27e editie is geheel gewijd aan de jongste generatie wereldburgers, Generation Z, geboren na 1995. Dit meldt Noorderlicht.

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival gaat dit jaar over het denkkader en de energie van Generation Z: Hoe staan ze in de maatschappij, hoe zien ze hun toekomst, wat zijn hun ambities? Door te focussen op hun grondhouding wil Noorderlicht hun leefwereld inzichtelijk maken. Inmiddels is voor het festival een scherpe selectie gemaakt, die een beeld geeft van een generatie die inzet op fundamentele emancipatieprocessen. 
 

Noorderlicht: Young Curators

 
Noorderlicht geeft een vervolg aan het mentorprogramma Young Curators, dat vorig jaar werd ingezet. Twee jonge curatoren stellen onder leiding van Noorderlicht een tentoonstelling samen in de Noorderlicht Studio, die thematisch flankeert aan het hoofdfestival. De curatoren voor de 2020-editie zijn Sydney Rahimtoola (Verenigde staten, 1993) en Hanane El Ouardani (Nederland, 1994). Dit festivalonderdeel is al van start gegaan.
 
Deelnemers:  Hassan Kurbanbaev (Oezbekistan), Karolina Wojtas (Polen), Malou Bumbum (Denemarken), Randa Maroufi (Frankrijk),  Shadman Shahid (Bangladesh), Alicia Mersy (Canada), Ilyes Griyeb (Marokko) en Sarker Protick (Bangladesh).
 

Open Student Call: Noorderlicht Futurama

 
Naast de open call voor het hoofdfestival, heeft Noorderlicht een internationale Open Student Call uitgezet, waarin studenten werd gevraagd om in één beeld een genuanceerd inzicht te geven van hun toekomstvisie, in het licht van de covid-19-uitbraak. Noorderlicht ontving rond de 130 inzendingen van alle continenten. Gezamenlijk krijgen deze beelden een plek in het festival als Futurama en geven zo een stem geven aan een generatie in uitzonderlijke tijden. Meer over de Open Student Call.
 
Het Noorderlicht International Fotofestival vindt plaats van 18 juli tot en met 20 september op drie locaties in Heerenveen (Museum Belvédère, Afslag BLV en Museum Galerie Heerenveen) en één in Groningen (Noorderlicht Studio). Voor meer festivalinformatie, zie de website van Noorderlicht
 
Door: Nationale Recreatiegids