Drive-through-museum

Museum Boijmans Van Beuningen en Ahoy Rotterdam komen met een drive-through-museum. Vanaf augustus kunnen mensen in de auto door de grote donkere hal van Ahoy op zoek naar topstukken uit de museumcollectie van Boijmans. Dit meldt Boijmans Van Beuningen.

Rotterdam Ahoy en Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelden samen een uniek, vreemd, aantrekkelijk, corona-proof plan in deze bijzondere tijd. Ahoy stelt haar locatie ter beschikking, Boijmans de kunstwerken; samen maken zij een bijzondere ervaring, een primeur die wordt aangeboden aan Rotterdam. Ruim veertig werken uit de collectie worden opgesteld in de evenementenhal van 10.000  vierkante meter, waar 750 bezoekers per dag in elektrische auto’s doorheen rijden. Een gloednieuwe ervaring.
 

Drive-through-museum van anderhalf voetbalveld

 
In Hal 1 van Ahoy, een ruimte ter grootte van bijna anderhalf voetbalveld worden de kunstwerken als in een parcours opgesteld. De hal is minimaal uitgelicht en wordt bijgeschenen door de koplampen van de auto’s die er stapvoets doorheen rijden. Bezoekers ervaren de drive-through-tentoonstelling vanuit hun eigen cocon in de auto. De tentoonstelling heeft een vrolijke vorm met een serieuze ondertoon; centraal staat de complexe relatie tussen mens en natuur: een verwevenheid van onderlinge kwetsbaarheid. Er wordt kunst getoond in een tijd waarin we een andere sociale interactie aan moeten gaan, in een totaalervaring met mens en machine. De tentoonstelling is naar een idee van Ted Noten.
 

Drive-through-museum vol wereldberoemde werken

 
De expositie toont naast enkele wereldberoemde werken uit de collectie van Boijmans Van Beuningen ook installaties van hedendaagse kunstenaars die Rotterdam tot kunststad maken en ons doen nadenken over hoe mensen zich verhouden tot hun natuurlijke omgeving. ‘Boijmans Ahoy drive-thru museum’ brengt werk bijeen van: Ted Noten, Oskar Kokoschka, Bas Jan Ader, Melanie Smith, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ugo Rondinone, Cyprien Gaillard, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Jim Shaw en installaties van Bas Princen, Trenton Doyle Hancock, Anselm Kiefer, Olaf Nicolai en Marijke van Warmerdam.
 

Uitsluitend voor elektrische auto’s

 
De expositie is uitsluitend toegankelijk met elektrische auto. Eigen e-auto’s zijn welkom. Tevens zijn er voldoende electrische auto's aanwezig om in over te stappen. De Rotterdamse autodealer Breeman BMW & MINI stelt deze beschikbaar. Er wordt momenteel gewerkt aan uitjes voor Rotterdamse kinderen naar deze tentoonstelling. Het beheer, de veiligheid en de logistiek worden door Rotterdam Ahoy georganiseerd. Bezoekers betalen per persoon. Voor Rotterdampas-houders geldt een ruime korting.
 
Het drive-through-museum is van 1 tot en met 23 augustus in bedrijf. De kaartverkoop start 24 juli. Voor meer informatie en tickets, zie de website van Boijmans Van Beuningen.
 
Door: Nationale Recreatiegids