Normal_theater

Het Nationale Theater stelt een stipendium van 7.500 euro beschikbaar aan de schrijver van een nieuwe toneeltekst die reflecteert op de (nasleep) van de coronacrisis. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door donateurs van Het Nationale Theater. Komend najaar wordt de geselecteerde tekst in productie genomen als onderdeel van het programma van Het Nationale Theater speelt altijd. Iedereen kan een verhaal inzenden – dus niet alleen gevestigde toneelschrijvers: het gezelschap is nadrukkelijk óók op zoek naar nieuwe stemmen. Iedereen met een vlotte pen kan meedoen. Dit meldt Het Nationale Theater (HNT). 

De gevolgen van de corona-epidemie zijn wereldwijd zichtbaar, in huiskamers, kantoortuinen, in de economie en de politiek. Na een eerste golf van saamhorigheid, heerst nu wereldwijd grote sociale onrust. Deze onrust zal ongetwijfeld alleen maar worden aangewakkerd door de historisch grote recessie die economen voorspellen, met duizenden werklozen als gevolg. Volgens sommigen moeten we wennen aan ‘het nieuwe normaal’: social distancing en digitalisering worden de norm. Anderen zien in de crisis een kans op een nieuw, groener en rechtvaardiger alternatief: geen nieuw normaal, maar een ander normaal.

Het Nationale Theater speelt altijd

HNT reflecteert in zijn voorstelling rechtstreeks op de tijd en de wereld waarin we leven. De stad Den Haag in al zijn diversiteit en de politiek zijn daarbij belangrijke inspiratiebronnen. Als reactie op de coronacrisis ontwikkelde HNT het programma Het Nationale Theater speelt altijd: wendbare producties, met minimale middelen gemaakt, die onder alle omstandigheden kunnen worden gespeeld.

Voor dit programma worden ook nieuwe teksten ontwikkeld. Met het stipendium dat nu beschikbaar wordt gesteld, wordt een nieuwe stap gezet. Nadrukkelijk staat de opdracht ook open voor niet-toneelschrijvers.

Synopsis die reflecteert op de gevolgen van corona

Deelnemers worden gevraagd een synopsis te schrijven voor een toneeltekst van 60 minuten voor maximaal vier acteurs (géén monoloog), die direct of indirect reflecteert op de gevolgen van de coronacrisis. Het secretariaat van de jury zal alle inzendingen anonimiseren. De jury leest alle inzendingen geanonimiseerd. Pas na de selectie krijgen zij de cv’s van de inzenders te zien. De geselecteerde auteur krijgt 7.500 euro en de opdracht om de synopsis onder begeleiding van een dramaturg van HNT uit te werken tot een tekst die in het najaar gespeeld kan worden.

Stuur vóór 17 augustus 2020 een synopsis, een korte motivatie van de tekst, twee voorbeeld scènes en een kort cv naar verhalen@hnt.nl. 

Door: Nationale Recreatiegids