Normal_theater

Kickstart Cultuurfonds is het fonds van private fondsen en de BankGiro Loterij voor culturele instellingen die geen recht hebben op coronasteun van de overheid. Er zit 16 miljoen euro in de pot en dus moet het fonds bescheiden omgaan met het geld. Volgens Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat ook meedoet, is het geld bedoeld om de cultuursector ‘een boost te geven’. Daar komt de naam Kickstart ook vandaan. Dit meldt het Financieele Dagblad. 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft 300 miljoen euro beschikbaar gesteld aan onder meer theaters, musea en concertzalen. Wie hier geen recht op heeft, kan mogelijk terecht bij het nieuwe fonds van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation. Het ministerie van OCW heeft 2,5 ton ingelegd.

Bezoek mogelijk maken

Vanaf 15 juli 2020 kunnen culturele instellingen hun aanvraag voor financiële steun indienen via kickstartcultuurfonds.nl. Het geld dat zij krijgen is met name bedoeld om bezoek weer mogelijk te maken voor zolang het coronavirus nog in het land is. Ze kunnen dan geld investeren in bijvoorbeeld een nieuw kassasysteem als het oude systeem geen voorverkoop kan regelen of voor het inhuren van personeel. Ook kan het budget gebruikt worden om het tekort op de begroting op te vangen. Instellingen kunnen tussen de 5.000 en 100.000 euro krijgen.

“Normaal gesproken zouden wij geen glazen wandjes financieren of een nieuwe kassa, nu kan dat wel. Maar het gaat niet alleen om fysieke aanpassingen, we nodigen ook nadrukkelijk producenten uit om met plannen voor nieuwe producties te komen. Het doel is dat er weer publiek naar de concertzalen en de theaters gaat.”

Door: Nationale Recreatiegids