Afbeelding uit 'Das Jahr voller Freude' (methode voor aanvankelijk leesonderwijs 1934) - Collectie Gerard Groeneveld. Beeld via Nationaal Onderwijsmuseum

In het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht opent op 10 juli de tentoonstelling Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de belevingswereld van de Duitse jeugd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe een hele generatie jongeren werd gemanipuleerd. De tentoonstelling maakt bewust dat het ook nu, 75 jaar na de oorlog, belangrijk blijft elke vorm van media kritisch te beoordelen. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum. 

Hakenkruizen in schoolboekjes en op speelgoed. Tekeningen en foto’s van Adolf Hitler in kinder- en jeugdboeken. Een verzamelalbum met sigarettenplaatjes van de nationaalsocialistische partij. Tussen 1933 en 1945 werd de Duitse jeugd op geraffineerde en grondige wijze door het nationaalsocialistisch regime verleid en beïnvloed. In woord en beeld werden jongeren doordrongen van Hitlers idealen van saamhorigheid, vaderlandsliefde en opofferingsgezindheid.
 

Inkijkje in de belevingswereld van de Duitse jeugd

 
De tentoonstelling Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945 laat beeldpropaganda zien in de omgeving waarin ze toen ook te zien was: thuis, op straat en in de klas. Subtiel maar onontkoombaar. Meer dan 300 schoolboeken, prentenboeken, wandkaarten, schoolplaten, dagboeken, sigarettenplaatjes-albums en jeugdliteratuur, leggen in deze tentoonstelling de mechanismen van manipulatie en beïnvloeding van de Duitse jeugd bloot. Het contrast tussen de ogenschijnlijk onschuldige propagandaplaatjes en de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog kan bijna niet groter. 
 

Een unieke samenwerking

 
Voor het eerst is de unieke collectie van Gerard Groeneveld (auteur van Hitlers jongste hoop) in een museum te zien, aangevuld met objecten uit de collecties van de Universität Würzburg, het Schulmuseum Bremen en andere bruikleengevers. De tentoonstelling is ontwikkeld met steun van het vfonds, VSBfonds, Fonds21 en de provincie Zuid-Holland.
 

Vergroten mediawijsheid van een nieuwe generatie

 
In het bijbehorende educatieve programma Beeld en Boodschap laat het museum zien hoe beïnvloeding tot stand komt en wordt verbinding gemaakt met de actualiteit. Scholieren en studenten van groep 7/8, het voortgezet onderwijs, mbo en hbo leren om beeld kritisch te lezen. Ze ontwikkelen hun beeldgeletterdheid, worden zich bewust van propaganda in verleden en heden en vergroten hun mediawijsheid in een tijd waarin fake news aan de orde van de dag is.
 
De tentoonstelling Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945 is van 10 juli 2020 tot en met 9 mei 2021 te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.
 
Door: Nationale Recreatiegids