Normal_hntspeeltaltijdliggend1920x1080bramtamar

Het Nationale Theater maakt een reeks nieuwe voorstellingen, geïnspireerd op de bijzondere tijd waarin de maatschappij nu terecht is gekomen. Aan alle voorstellingen is kort gerepeteerd, het is een work in progress en vers van de pers. Pas na de zomer worden sommige stukken doorontwikkeld tot volwaardige voorstellingen. Zo bouwt Het Nationale Theater een flexibele reeks korte en lange stukken om door de coronacrisis heen te spelen. Dit meldt het theatergezelschap. 

Acteurs Tamar van den Dop en Bram Suijker spelen afwisselend de monoloog ‘Every Brilliant Thing’. Met deze nieuwe tekst creëerde schrijver Duncan Macmillan een hartverwarmende monoloog die een zegetocht maakte over de wereld. Tijdens de voorstelling ontstaat een lijst met dingen die het leven de moeite waard maken. Het publiek zit dicht op de verteller en wordt onderdeel van de voorstelling door zelf zaken van de lijst voor te lezen of soms zelfs mee te spelen.

Every Brilliant Thing’ is in de eerste week van juli twee keer per dag te zien in Theater aan het Spui in Den Haag. ‘s Middags om 12.30 uur en ‘s avonds om 19.30 uur.

De moeite waard

Een zesjarig kind maakt als steun voor een depressieve moeder een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. Als er een miljoen dingen op staan, lijkt de lijst ook een reddingsboei voor het kind, dat nu volwassen is.

Samen met het publiek

‘Every Brilliant Thing’ kan gespeeld worden door een jonge acteur, een oude acteur, man, vrouw, genderfluïde, het maakt niet uit. Macmillan daagt makers uit om er hun tekst van te maken. De tekst is geschreven om samen met het publiek gespeeld te worden. In een reeks werkvoorstellingen onderzoekt Het Nationale Theater wat het betekent om samen met het publiek een voorstelling te maken met inachtneming van anderhalve meter afstand. 

Door: Nationale Recreatiegids
Beeld: Het Nationale Theater